Közétkeztetési rendelet

2014. július 24., csütörtök

A rendelet hatályba lépését megelőzően a társadalmi véleményezés során teszteltük a Magyar Biokultúra Szövetség segítségével a beküldött véleményeket. Több mint 30 véleményét hivatalosan beküldő fogyasztó kérte a következő módosításokat:
http://www.elotisza.hu/hirek/2013/04/29/kozetkeztetesi-rendelet-terv-velemenyezese
Megnéztük mi lett a hatálybalépéssel figyelembe véve, és megjegyzéseket teszünk a hatályos 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelettel kapcsolatban:

2. §
3. "édesítőszerek:
az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 2008. december 16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. melléklet B. rész 2. Édesítőszerek pontjában felsorolt élelmiszer-adalékanyagok;"

Megjegyzés: Ez a felsorolás itt található: 1129/2011 Eu Rendelet

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:295:0001:0177:HU:PDF

18. "színhús:
az  állat fajától függetlenül, fogyasztásra feltétel nélkül alkalmasnak minősített állatból vagy állati részekből származó olyan hús, amely nem tartalmaz különösen szabad szemmel látható zsírt, bőrt, hártyát, ínt, porcot vagy csontot;"

Megjegyzés: Élelmiszerkönyv: Codex Alimentarius Hungaricus 2-13 számú irányelve Húskészítményekről alapján: 1.2.3. Színhús: Mechanikusan
eltávolítható zsírszövet, ín és kötőszövet nélküli hús. A rendelet fogalma lehetővé tszi, hogy a gépileg masszázott zsírt, bőrt, hártyát,
ínt, porcot vagy csontot, amennyiben szabadszemmel nem látható a húskészítmény  termékben, úgy színhúsnak tüntessék fel. Kérjük a fogalom
megváltoztatását az élelmiszerkönyv szerinti fogalomra.

Tájékoztatási kötelezettség
6. §
(1) "A  Közétkeztető minden, általa biztosított étkezéshez étlapot készít és azt az  Intézmény az  étkezők – bölcsődében, valamint nevelési-oktatási intézményekben a szülők – által is jól látható helyen kifüggeszti.

(2) A Közétkeztető az étlapon feltünteti minden étkezés
a) számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát,
b) számított sótartalmát, valamint az  élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket."

Megjegyzés: A rendelet alkotó az allergének feltüntetését az étlapon helyesenelrendeli, de a társadalmi véleményezés során az édesítőszer tartalom
feltüntetését továbbra sem írja elő. Ez ellentétes a hatályos jogszabállyal, illetve szülői munkaközösség kérésére fel kell tüntetni.
Javaslat: 6§ (2) c) az  élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott édesítőszer tartalmat.
Jogi hivatkozás:
– 1169/2011/EU rendelete 1cikk 3); 2cikk 2)d; 4 cikk; 6 cikk és III Melléklet!
– az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 1§. és 7§. alapján fel kell tüntetni az édesítőszert tartalmazó
élelmiszerekben, ételekben a megnevezéshez kapcsolódóan a jelölésen az „édesítőszerrel” kifejezést valamint az aszpartámot tartalmazó élelmiszerek
jelölésén a „fenil-alanin forrást tartalmaz” kifejezést és a 10%-nál több hozzáadott poliolt tartalmazó élelmiszerek jelölésén a „nagyobb mennyiség fogyasztása hashajtó hatású” kifejezést.
– 62/2011 VM rendelet 5§ (3) pont alapján "A vendéglátó-ipari termékek összetevőire vonatkozó információkról – beleértve az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 4. melléklete szerinti allergén összetevőket, valamint az egyéb jogszabályok alapján kötelezően alkalmazandó, élelmiszer-összetevőkre vonatkozó kiegészítő információkat is – a végső fogyasztót, annak kérésére a vendéglátónak tájékoztatnia kell."
Megjegyzés: Ennek értelmében, ha a szülők/szülői munkaközösségek kérik, az Édesítőszer tartalmat a az élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet 1§. és 7§. alapján fel kell tüntetni az édesítőszert tartalmazó élelmiszerekben, ételekben a megnevezéshez
kapcsolódóan a jelölésen (étlapon is). 

"Felhasználási előírások, korlátozások és tilalmak egyes élelmiszerek és ételek vonatkozásában
8. § (1)
a) az 1–3 éves korcsoport részére 2,8% vagy 3,6% zsírtartalmú,
b) a 3 év feletti korcsoport részére 1,5% vagy ez alatti zsírtartalmú tej"
biztosítandó.

Megjegyzés: Társadalmi és szakmai nyomásra a tervezetbe bekerült a termelői tej kivétele, miszerint (2) Az (1) bekezdéstől eltérően a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről szóló miniszteri rendelet szerinti helyi kistermelőtől származó tej esetében a 1,5 %-nál magasabb zsírtartalmú tej felhasználása minden korcsoportban megengedett.
SAJNOS ezt a jogalkotó elhagyta, így semmi esélye a termelői helyi tej bekerülésnek. Tiltakozunk, tudományosan kimutatott a magasabb zsírtartalmú tejek magasabb vitamin és ásványianyag tartalma.


(2) "Az italként kínált tej hozzáadott cukrot nem tartalmazhat.
(3) Tejföl és tejszín kizárólag ételkészítéshez használható fel.
(4) A fogyasztásra kész élelmiszerként beszerzett ízesített tejkészítményhez cukor nem adható.

9. § (1)
Zsiradék legfeljebb a  nyersanyag-kiszabati előírásban feltüntetett mennyiségben használható fel, kivéve a sütemények készítésénél történő felhasználást."

Megjegyzés: köszönjük hogy a vaj korlátozást kivették a rendeletből.

10. §
(2) "A tea legfeljebb a nyersanyag-kiszabati előírás szerint megengedett mértékben tartalmazhat hozzáadott cukrot.
11. § (2) Tíz élelmezési nap átlagában a hozzáadott cukortartalom a napi összes energiamennyiség legfeljebb 8%-át teheti ki.
12. § (1) A  közétkeztetés keretében szolgáltatott ételek sótartalmára az  5.  melléklet szerinti, korcsoportonként meghatározott értékeket kell alkalmazni.
(2) Ételkészítéshez az MSZ-01-10007 számú szabvány szerinti, kizárólag jódozott konyhasó használható.
(3) A tálalókonyhán az ételhez só, illetve cukor nem adható.
(4) Az étkezőasztalon só- és cukortartó nem helyezhető el."

Javaslat: 11§ (2) Ételkészítéshez és a felhasznált ételek, alapanyagokban az MSZ-01-10007 számú szabvány szerinti, kizárólag jódozott konyhasó
használható.
Megjegyzés: Fontos volt hogy a jogalkotó tisztázza a só fogalmát a sóstop miatt, erre kitért a beküldött hivatalos vélemények sora is. Ugyanakkor nem elég a konyhán et előírni az ételkészítés során, a felhasznált beszerzésre kerülő élelmiszerekben is alap kell legyen. Fenntartjuk aggályunkat, hogy a sótlan íz miatti élvezeti csökkenést a mégrosszabb natrium-glutamat hozzáadás fogja helyettesíteni amire vonatkozó korlátozás nincs.

14. § (1) "Közétkeztetésben a következő élelmiszereket nem lehet felhasználni:
a) sótartalmú ételport, sótartalmú leveskockát, sótartalmú ételízesítő krémeket, pasztákat állományjavításon vagy ételízesítésen kívüli célra,"

Megjegyzés: A véleményezések nem kerültek átvezetésre, fenntartjuk javaslatunkat, hogy az adalékanyagnak  minősülő sópótló, mesterséges
ízfokozókat tartalmazó ételporok, leveskockák, ételízesítők sem kerülhetnek felhasználásra! (inkább sós legyen).

14§ (1)
b) "30%-nál magasabb zsírtartalmú húst,
c) 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítményt 15 éves kor alatti korosztály számára,
d) 18 év alatti korcsoport számára koffeintartalmú italt, a  10.  § (2)  bekezdése szerinti tea, illetve a  kakaó kivételével,
e) a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti energiaitalt,
"
Megjegyzés: (Metro cikk)
f ) "alkoholt tartalmazó élelmiszert,
g) szénsavas vagy cukrozott üdítőt, szörpöt,
h) a  Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/112 számú előírása szerinti gyümölcslén kívül más gyümölcs vagy zöldség italt,
"
Megjegyzés: Köszönjük az észervételekkel összhangban lévő pontosítást az Élelmiszerkönyi hivatkozással, de ez nem tartalmaz %-os előírást a gyümölcslé megbevezésre. . Fontos lenne lehivatkozni a FVM Értesítő 2007. évi 22. számának fogalmát, Gyümölcsital: olyan alkoholmentes ital, amely legalább 12 % gyümölcslevet tartalmaz.

14§ (1)
i) "a népegészségügyi termékadóról szóló törvény szerinti gyümölcsízt, valamint
j) az 1–3 éves és a 4–6 éves korcsoportok számára sertés- és baromfizsírt."

Megjegyzés: javaslatunk között kértük ennek a TILALOMnak a eltörlését, a maximált zsiradék elég korlátozó tényező lett volna. Fenntartjuk véleményünket.

(2) "Közétkeztetésben az  1–6 éves korcsoport számára még összetett élelmiszerrel bevitt formában sem lehet az ételkészítés során felhasználni az
élelmiszer-adalékanyagokról szóló, 2008. december 16-i 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet V. mellékletében felsorolt adalékanyagokat.
"
Megjegyzés: (Ez csak élelmiszer színezék)

14§ (4) "Édesítőszer a  három év alatti korcsoportnak – a  diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével – nem adható."

Megjegyzés: Legnagyobb tiltakozást ez a rendelkezés váltotta ki. fenntartjuk véleményünket, és kérjük azonnali módosítást a 6§ kapcsán kifejtett okok miatt is. Egyes orvosi kutatások és a jelölési kötelezettség is igazolja azt, hogy a diétás étkeztetésen kívül nincs helye a mesterséges édesítőknek a közétkeztetésben!
Jelenleg 6 év felett semmiféle korlátozást nem tartalmaz a rendelet az édesítőszer tartalom és felhasználást  illetően. A cukor stopp szerepel,  így a beszállítók ezt ÉDESÍTŐSZERES ízfokozós és aromás termékekkel kompenzálhatják.
Javaslat: Édesítőszer – a  diétás étkezést igénylő szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedők kivételével – nem adható.

Szabadkai Andrea