HR Nemzeti Workshop

2019. október 13., vasárnap

A #Bondproject keretében részt vettünk a Horvátországi Nemzeti workshopon, amit Kőrösön rendeztek meg azzal a céllal, hogy akciótervet készítsenek egy fenntartható jövő megvalósításához, a helyi település jövőképének felvázolásával. A fórum fő témája ennek fényében a regeneratív mezőgazdaság volt. Gazdálkodók mutatták be eredményeiket, melyeket a regeneratív mezőgazdaság módszereivel értek el. Megismerhettük a jelenlegi gazdálkodás zsákutcáit.

Nemzetközi partnerek beszámoltak jó gyakorlatokról, többek között a Norvég TINE szövetkezeti együttműködés sikeréről, az Olszországi Ecofalu tapasztalatairól. A helyi gazdák mellett megismerhettük a gyapjú felhasználásával működtetett kézműves mindennapjait, sikereit, oktató tevékenységét és nehézségeit is. Hasonló nehézségek vannak a helyi gyapjú kézműves felhasználásában (állati melléktermék) mint Magyarországon (erről korábbi cikkünkben írunk).

A Horvátországi kistermelőknek nagyon kedvező jogszabályok van abban a tekintetben, hogy a kézműves tevékenység, más termelő termékének feldolgozása (kisebb hányadban), és az agroturizmus is a tevékenységi körön belül engedélyezett. A problémákat a közös értékesítés és házhozszállítás okozza ott is. A szolidáris bevásárló közösségi megoldások ott is egyre népszerűbbek.

Dr. Major Ágnes az EU rugalmas higiéniai intézkedéseiről valamint a Rövid Ellátási Láncról beszélt, mely értékesítési módszer egyben az együttműködések sikeres működésén is múlik, így a BOND céljai ezeket is erősítik.