Halászati törvényjavaslat véleményezése

2014. február 10., hétfő

keszegMegfogalmaztuk javaslatainkat "a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény," törvénytervezetéről, az élő vizeinkből történő falusi halétel vendégasztal szolgáltatás legalitásáért.

38-40. §

KERESKEDELMI CÉLÚ HALÁSZATOT csak HALÁSZATI ENGEDÉLLYEL rendelkezők végezhetnek a tervezet szerint.

Nem utal semmi módon a rendelet, a kereskedelmi célú horgászat lehetőségére.

45§.

Sajnos rossz tapasztalat, hogy a halgazdálkodásra jogosult (eddig) jóváhagyást szerzett arra, hogy a kifogott hal kereskedelmi forgalomba nem legyen hozható (engedélybe rögzítette)!

Javasoljuk, hogy: minden szükséges okmány birtokában, a horgász, ha FALUSI VENDÉGASZTAL SZOLGÁLTATÓ (az 52/2010 FVM rendelet alapján) VÉGEZHESSEN KERESKEDELMI CÉLÚ FALUSI VENDÉGASZTAL SZOLGÁLTATÁST a jogszerűen kifogott halat illetően. Részükre a Halgazdálkodásra jogosult csak a kifogást illetően kérhessen korlátozásokat, a jogszerűen kifogott halat illetően NE.

59. §

A tervezet ezen pontja túlszabályozást rejt magában. A tervezet leírja, hogy

"valamennyi halnak és halterméknek a forgalmazás során meg kell felelnie a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó állategészségügyi követelményekről és a víziállatokban előforduló egyes betegségek megelőzéséről és az azok elleni védekezésről szóló jogszabályban foglaltaknak.”

Javasoljuk a költségtényező növelését és adminisztrációs terheket is magában rejtő paragrafus módosítását a következőképpen: Valamennyi tenyésztett halnak és abból származó halterméknek meg kell felelni… A módosítást annak érdekében kérjük, hogy a természetes vizeinkből kifogott hal, falusi vendégasztal szolgáltatóknak ne kelljen a tenyésztett víziállatokra és az azokból származó termékekre vonatkozó rendelet szerinti eljárást lefolytatni, hiszen az a rendelet nem is arról szól.

(2013.06.10.)