Játékosítás kiskönyv BOND

2020. július 30., csütörtök

Az ember alapvetően játékos lény. Szeret játszani, legyen felnőtt vagy gyerek, férfi vagy nő.
A játék amellett, hogy kikapcsol, számos kompetenciát fejleszt: elősegíti a problémamegoldó képességet, a kommunikációt, innovatív gondolkodásmódot és kreativitást fejleszt, amely az üzleti életre is kedvező hatással van.

Játék és együttműködés
Az empátia és a szerepjáték is képesek megérteni és meglátni a dolgokat a másik szemszögéből, amely lehetővé teszi a kapcsolatépítést. Felhasználhatjuk a játékot arra, hogy másokkal együtt empátiát építsünk ki, és ennek eredményeként megnöveljük társadalmi megfigyelési- és együttműködési képességeinket. Ezzel a módszerrel betekintést nyerhet az alkalmazottak és vezetők körébe, megérthetik a versenytársakat és elősegítheti marketingstratégiák kidolgozását is.

Mindezt hogyan?
A LEGO nem csak egy gyerekjáték! A LEGO SERIOUS PLAY innovatív fejlesztő játék, amellyel a Lego téglák segítenek az embereknek történetekben elmondani az őket körülvevő emberekkel és környezetükkel kapcsolatos észrevételeiket. A BOND projekt kapcsán a Lego-t arra használják, hogy betekintést nyerjenek a mezőgazdaság világába, ideértve a nemek közötti egyenlőséget, a jobb munkamódszerek ösztönzését.

Játékos stratégia –Építsen együttműködési és csapatkészségeket
A játék másik kulcseleme, hogy közösen játszhatunk. Olyan kulcsfontosságú készségeket fejlesztünk általa mint például a alaposság, stratégiaépítés, tárgyalástechnika.  A csapat részeként végzett munka, az együttműködési és az építési stratégiák együttesen erősítik a kötelékeket, lehetőséget ad a másik megismerésére.
Mi a történetetek? elnevezésű történetmesélő kártyajáték használata közben  különböző nézőpontokból (Emberek, Helyzetek, Tevékenység elnevezésű kártyákkal), műhelymunka során a játékosok  megosztják egymással a saját történetüket egy adott témában.

Játékos stratégia –Innováció a játékon keresztül
A játék alapvető alkotóeleme annak, hogy elősegítse a kreatív munka kultúráját a kollégákkal és az ügyfelekkel. Amikor kreatívak vagyunk, érzelmileg is belefektetünk a munkába. Az érzelmi beépítéssel az emberek általában jobban elégedettek a munkájukkal vagy egy szolgáltatással, és sokkal valószínűbb, hogy hűek maradnak a vállalkozáshoz. Függetlenül attól, hogy a vállalkozás milyen iparágban működik, mindig vannak olyan lehetőségek, amelyek segítségével játékos kreativitást adhat a munka során: ez lehet az ügyfélszolgálat újragondolása, a csapatülések megtartásának menete vagy a belső folyamatok javítása.

A meglévő játékok átalakítása és újrafelhasználása
A játék „újrakeverése” során lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan lehet a meglévő játékból és a már készített játékokból inspirálni a játéktervezési gondolkodást. A Remixing Play játékterv stratégiához, szolgáltatáshoz és/vagy  termékhez vezethet, mivel a folyamat a tervezés-gondolkodás megközelítésén alapul. Ez a folyamat elősegíti az elkötelezettség előmozdítását, ösztönözi a kreativitást és az innovációt.

A BOND projekt célja, hogy elismertesse a mezőgazdasági termelők és a földgazdálkodók alapvető szerepét az európai mezőgazdasági ágazat környezeti és gazdasági fenntarthatóságában. Hozzájárul az egyének, a csoportosulások és a gazdálkodók és a földgazdálkodók nagyszerű kollektív fellépések és hálózatépítésének kiaknázásához, megerősítéséhez és megszervezéséhez, az országokra összpontosítva azzal a céllal, hogy erős, dinamikus és hatékony szervezeteket hozzon létre.
A projekt életciklusa során a játék három alapvető alkotóelemre építve, azokhoz kapcsolódó játékokkal a partnercsoportok, az érdekelt felek, a mezőgazdasági termelők és a mezőgazdasági szervezetek körében használják a nemzeti találkozók során és a terepen. A projektmunka sikeres eredményeket hozott, és ez alapján kimutatható egy nyitottság, hogy játékos módszereket alkalmazzanak a mezőgazdasági ökológiai tevékenységek széles skálájába, különös tekintettel a csapatkialakításra is. A projekt megmutatta, hogy a mezőgazdasági ágazat kész és hajlandó újítani, a hagyományos gyakorlatok felszámolására irányuló törekvései vannak.

A módszerről bővebben a www.bondproject.eu oldalán angol nyelven olvashat.