Franciaországi szakmai tanulmányút

2019. július 25., csütörtök

2014. március 30. – április 5.
A közvetlen értékesítés francia mintái

Az útról napi képes és élménybeszámolót az AKLI MAJOR PIAC facebook oldalán olvashatnak!

Célunk Montauban – Toulouse – környékén működő rövid élelmiszerláncok, csoportos értékesítési lehetőségek bemutatása. Franciaországban a kistermelők, gazdálkodók termékeinek értékesítése egyszerűsített költségvetésű és szabályozású gazdasági társulásokon keresztül történik.
A megcélzott régióban élő kistermelők elsősorban a saját gazdaságukban kialakított értékesítő helyen (53 %) árusítanak, ám jelentős részük a gazdapiacon is értékesíti termékeit (33 %), ami mellett a gazdaboltokon keresztül megvalósuló eladás (8 %) is komoly arányt mutat. A kis- és közepes termelők körében bevett gyakorlat a feldolgozás, ezzel is növelik termékeik hozzáadott értékét. Ezt a baromfi és nyúltenyésztők, gyümölcs-, olaj- zöldségfeldolgozók saját, míg a szarvasmarha-, kecske-, juh- és sertéstenyésztők összefogással valósították meg. Kiskereskedelmi irányba a termelők mintegy 5 %-a, a szövetkezetek felé pedig 31 %-uk értékesíti termékeit.
A régióban több termelői bolt működik, melyek struktúrájuk nem homogén – a földrajzi viszonyok és a termelői érdekek alakítják. Az értékesítő pontokat három csoportba sorolhatjuk az értékesített termékek és az értékesítést végzők szerint: a helyi tanyasi termékek közvetlen értékesítése; a közösen működtetett eladási pont vagy pontok; és a gazdabolt vagy bolthálózat a régióhoz köthető termékből, de nem közvetlen termelői értékesítés (legfeljebb egy köztes szereplővel).
A tanulmányút során a második típusba tartozó – közösen működtetett eladási pont vagy pontok – vállalkozások tartalmi, gazdasági, jogi működésének feltérképezése a cél.  A szakmai út alatt gazdalátogatásokat szervezünk, megismerkedünk a francia agrárkamarai rendszer felépítésével és működésével, a gazdabolt hálózat működési feltételeivel, a közvetlen értékesítés francia példáival, jó gyakorlataival.
A közösen működtetett eladási pontok jellemzői:
•    Szoros termelői összefogás, hatékony együttműködés.
•    Sok esetben az alkalmazottak mellett a termelők maguk is árulnak (ők is a bolt fizetett alkalmazottjai), céljuk a fogyasztókkal való közvetlen kapcsolattartás. Fontos hangsúlyozni, hogy szigorúan véve közvetlen értékesítésről beszélhetünk, mivel nincs köztes szereplő, aki árrést alkalmazna.
•    A jogi forma lehet egyesület vagy korlátolt felelősségű társaság (francia rövidítésben GIE, SARL), amit a termelők együtt működtetnek.
•    A széles termékkínálatot a 80 km-es körzeten belül lakó termelők biztosítják, a termékpalettán a hagyományos termékek mellett megjelennek az ökológiaiak is.
•    A boltok jellemzően külterületen találhatóak; egy gazdaságban vagy egy út menti vidéki épületben.

Március 31., hétfő
Megérkezés a szállásra, majd részvételi lehetőség 
18.30 h-tól a CERFrance 82 szaktanácsadó intézet éves közgyűlésén,
400 szaktanácsolt termelővel.
Vacsora a közgyűlés helyszínén (állófogadás).
Fogadást tartja: Philippe Couderc, a szaktanácsadó intézet megyei igazgatója

 

 

 

 

 

 

Április 1., kedd
Reggeli a szálláson
10:00    Workshop a Tarn és Garonne Megyei Agrárkamaránál
Érintett témák: a megye bemutatása, az agrárkamara működése,
„Isten hozott a tanyán!” Hálózat és a Rövid Ellátási Lánc szervezését
ismerteti  Jean Francois Pinel témavezető.
13:00    Ebéd az Agrárkamara éttermében
14:00    Partnerség a kiskereskedelem és a termelők között – értékesítési pont látogatása az
Auchan logisztikai igazgatójával és a Calvignac gazdaság (sertés) vezetőjével
15:00     Vágópont és kistermelői feldolgozás (50 sertés/hét) helyi kisléptékű példa a Calvignac gazdaságon keresztül
17:00     Az Aveyron folyó torkolatának agrárturizmusa: a kulturális örökségek és a helyi termékek kombinálása
Vacsora útközben

Április 2., szerda
Reggeli a szálláson
09:00     Gazdapiaci mustra Montauban szívében – ismerkedés a termelőkkel, a termelői szerveződésekkel (AMAP és a piacot szervező egyesület)
Drive 82 Albasud – házhozszállítás a gazdaboltból
Kísérőnk: Jean François PINEL
Ebéd Montauban-ban
14:00    CERFrance 82 szaktanácsadó intézet jogi, számviteli műhelymunka: a csoportos értékesítés jogi hátterének megismerése szaktanácsadók, könyvelők segítségével
16:30     Kiwit termelő gazdaság meglátogatása, a moissaici mezőgazdasági szakközépiskola érintésével
18:00    Moissac-i 1400 éves katedrális megtekintése, Saint Jacques Compostelle zarándokút mentén
Vacsora Moissac-ban a moissac-i saszla szőlő hazájában

Április 3., csütörtök
Reggeli a szálláson
08:30     Ferme tome du Ramier gazdaság látogatása: fejőrobotok
és az agrárturizmus tökéletes kombinációja,
pedagógiai programok gyerekeknek, sajtfeldolgozás
11:00     Pibouls SARL rendszerű gazdabolt megtekintése
12:00     Ebéd a gazdabolt termékeiből
14:00    GIE de Carretou gazdabolt látogatása
15:30     Helyi értékesítéssel foglalkozó borászat látogatása (egyeztetés alatt)
17:30     Városlátogatás Dél-Nyugat Franciaország központjába Toulouse-ba
Fakultatív program és vacsora Toulouse-ban 21:00-ig

Április 4., péntek
Reggeli után indulás hazafelé; tranzitszállás Olaszországban, Cremonában

Április 5., szombat késő esti órákban érkezés Magyarországra