évtized levél

2019. július 25., csütörtök

2016. október 19.
Közzétesszük a World Rural Fórum felhívását, amely arra buzdít bennünket, hogy támogassuk, hogy az ENSZ Családi Gazdaságok Évtizedét hírdesse meg.
Ezt megtehetjük támogató levél aláírásával ÍRJA ALÁ MOST ITT!

A levél:
Családi gazdaság a mezőgazdasági, erdészeti, halászati, pásztor és akvakulturás termelés szervezését jelenti, amelyet a család irányít és működtet és főképpen családi munkaerőn alapszik, beleértve a férfiakat és nőket. A család és a gazdaság szoros kapcsolatban áll egymással, kölcsönösen fejlődik és egyesíti a gazdasági, környezeti, reprodukciós, szociális és kulturális funkciókat.
Egy megfelelő segítő környezetben a családi gazdaság méltóságteljes életet tud biztosítani a paraszt családoknak, a bennszülött közösségeknek, halászoknak és pásztoroknak, és a fogyasztók igényeit is ki tudják elégíteni sokkal megfelelőbben és hatékonyabban és így a jövőben élelmiszer kríziseket elkerülését elő tudják segíteni. Valójában a családi gazdaságok a világ élelmiszer termelésének 80%-át adják értékében, s ezzel bizonyságát adják annak, hogy a családi gazdaságok világ jelenlegi és jövőbeni élelmiszer biztonságának és önrendelkezésének szerves részét képezik. A családi gazdaság ugyanakkor fantasztikus szövetséges a klímaváltozás elleni küzdelemben és Fenntartható Fejlődési Célok elérésében.
Miután oly sikeres volt a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve (IYFF 2014), fenn kell tartanunk a pillanatot. Így tehát felkérjük az Egyesült Nemzetek Közgyűlését, hogy a Családi Gazdaságok Nemzetközi Évét 2014 hosszabbítsa meg kinyilvánítva a Családi Gazdaságok Évtizedét.
A Családi Gazdaságok Évtizede a családi gazdaságokkal kapcsolatos politikák fejlesztését fogja folytatni és végrehajtásukat elősegíteni. A következő témákra fordít kiemelt figyelmet: a természeti erőforrások és megfelelő technológiák elérése, a fiatalok és nők szerepét promotálja, a helyi és regionális piacokhoz való hozzáférés elősegítése, a hitelhez jutás támogatása, a klímaváltozás hatásainak csökkentése és a családi gazdaságokkal foglalkozó szervezetek megerősítése.
Mint ahogy a Családi Gazdaságok Nemzetközi Évében, a Családi Gazdaságok Évtizedében is keressük a maximális együttműködést és egyetértést a gazda szervezetek, a vidékfejlesztési egyesületek, a kutató intézetek, a kormányzatok és a nemzetközi szervezetek között.
Ezekre tekintettel kifejezzük elkötelezettségünket és támogatásunkat, hogy az ENSZ Közgyűlése kinyilvánítsa a Családi Gazdaságok Évtizedét.
Folytassuk tovább együtt a családi gazdaságok népszerűsítését, építsük együtt jövőnket.
Letölthető ITT.
A levelet pdf-ben továbbítsák a WRF titkárságára: WRFSecretary@ruralforum.net