Élménygazda program Nagyigmándon

2024. március 18., hétfő

2024. február közepén tartotta meg a Kislépték Egyesület az ötödik Élménygazda programot, aminek az Igmándi Sajtműhely adott most helyet. Nagy László és Szabó Ildikó gyönyörű helyszínt varázsolt az egykori magtárból. Ildikóék több tanulmányúton részt vettek korábban Velünk, onnan is inspirálódtak, valamint mindig is élenjártak az innovációk terén. A helyszín tökéletes rendezvények, workshopok helyszínének. De nem csak a helyszín. A házigazdák odaadása, személyisége, remek sajtjai és vendégasztal falatkái mind-mind lenyűgözték az Élménygazda program résztvevőit.

A program elején bemutatkozó körrel kezdtünk, mert minden közös program, szakmai esemény, tanulmányút egyik legnagyobb hozzáadott értéke az, hogy a résztvevők megismerik egymást, szakmai, emberi kapcsolatok születnek.

A bemutatkozásokat képes ötletadó előadás követte, illetve körüljártuk azt, mi lehet élmény, és milyen szempontokat kell sorra venni egy-egy élményprogram kialakításánál. Megbeszéltük Szabadkai Andrea vezetésével a megélhetés és az élményprogram szolgáltatások viszonyát.

A szünet és az „élményfalatkák” után a tervezés szempontjait vettük sorra – a résztvevők éves programtervet készítettek csoportos munkában. Egy csoport a tejtermelő gazdaságok élményprogramjait tervezte meg, egy másik a zöldség- és fűszerkert programjait, és a harmadik csoport a baromfitartás és tojás-tészta alapokból varázsolt élményprogramokat.

Ebéd után következett a gazdaság bejárása. Sokakat lenyűgözött a kényeztető, mintaelemző robot fejőállás. Láthattuk, hol érlelik a sajtot, láthattuk a Magyar-tarka szarvasmarha állományt, amely az istálló mellett nagy legelővel is rendelkezik.
Természetesen a nap közben a sajtkészítés fázisaiba is betekinthettünk, és délutánra elérkezett az idő arra, hogy elkészíthesse a csapat a saját (ízesítésű) gomolya sajtját.

Dr. Kujáni Katalin bepillantást adott a résztvevőknek az árképzés alapjaiba, szempontjaiba.
Ezt követte egy – a csoportmunkában kigondolt – élményprogram napi forgatókönyvének megtervezése a vendégek megérkezésétől a távozásig, a létszám, az időpont és időszak megtervezésétől a programelemek és eszközszükségletek megtervezéséig.

A program végére a tejsavó sem maradt felhasználatlanul, ordagolyókat készíthettek a résztvevők. A holtidőben – a melegítés alatt Méz ízbogozó íztesztelésre került sor.
A nap végén fáradtan, de élményekkel teli tért haza a csapat.

Az Élménygazda programot Mi is továbbfejlesztjük a visszajelzések alapján. Legközelebb 2,5-3,5 napos programot hirdetünk, amelyből egy nap főleg a helyszínen tett „élmény tanulmányút” lesz, és az árképzésre is több idő marad. A jogi szabályok részt is ketté osztjuk, egyik az alapok (annak aki még termelőként most indul) és ezt követi étkeztetés lehetséges szabályai. Így nem lesz annyira „tömény”. A tervezés, az élményötletek is napirenden maradnak, és több csoportmunkára lesz így idő.

Következő programfelhívásunk nemsokára (tavasszal közzétesszük) a program aloldalán olvasható. Iratkozzon fel hírlevelünkre!