Elindult a CUES – Consumers’ Understanding of Eating Sustainably – a fenntartható étkezést vizsgáló nemzetközi projekt!

2024. március 19., kedd

Örömmel jelentjük be, hogy a Horizon Europe program keretében hivatalosan is elindult a CUES projekt, amelynek célja, hogy a kultúra, az élelmiszer-értéklánc és a politika hármas változásának előmozdításával forradalmasítsa az élelmiszerfogyasztást a fenntarthatóbb minták irányába. A 48 hónapig tartó projekt 2024 márciusában indult. a projekt indító ülését (KoM) 2024. március 7-én és 8-án Rotterdamban (Hollandia) rendezték. A találkozón valamennyi partner bemutatta a projektben rájuk váró feladatokat, megosztották a projekttel kapcsolatos konkrét célkitűzéseiket, a feladatok sikeres végrehajtásra vonatkozó elképzeléseiket.

A kultúrát, az élelmiszer-értékláncot és a politikát érintő olyan változásokra van szükség az élelmiszerrendszerben, amelyek révén a fogyasztók számára a fenntartható élelmiszerek lesznek kívánatosak és megbízhatóak. A CUES ennek a környezet, a társadalom és a gazdaság számára egyaránt előnyös, fenntarthatóbb élelmiszerrendszer iránti sürgető igény kielégítésére szolgáló a hármas változás előmozdítását tűzte ki célul. Olyan, a fenntarthatósággal kapcsolatos tudományos módszereket és megközelítéseket fognak közösen megtervezni, amelyek alkalmasak arra, hogy a fenntartható fogyasztói magatartást a leghatékonyabban lehessen előmozdítani.

A CUES kilenc, több szereplő részvételén alapuló beavatkozást és egy sor szakpolitikai párbeszédet fog kidolgoz. Ez az innovatív megközelítés túlmutat a jelenlegi modernebb megközelítéseken, mivel az élelmiszerrendszer tényezőinek összetett kölcsönhatásával foglalkozik, aktívan bevonja a fogyasztókat, az élelmiszer-értéklánc szereplőit és a politikai döntéshozókat. A CUES által kifejlesztett tanulási közösség, kommunikációs és viselkedésváltoztatási eszköztár célja, hogy megszüntesse a jelenlegi gyakorlat szűk keresztmetszeteit a fogyasztók tájékoztatása, motiválása és bevonása terén. A project célja, hogy legalább hárommillió fogyasztót érjen el, növelve ezáltal a fenntartható élelmiszerek fogyasztását.

Annak érdekében, hogy a projektet a szélesebb közönséggel is megismertessék március 8-án a projekt hivatalos elindítását a “CUES: Az élelmiszer jövőjének alakítása élvonalbeli kutatással és fenntartható gyakorlatokkal” című szimpózium kísérte. A szimpóziumon az élelmiszer-fenntarthatóságról, a fenntartható élelmiszerrendszerekről és a fenntartható táplálkozásról szóló tanulságos előadások és viták hangoztak el. 

A rotterdami Erasmus Egyetem által vezetett CUES-konzorcium 21 partnerből áll, 8 európai országból (Hollandia, Németország, Belgium, Spanyolország, Magyarország, Olaszország, Horvátország, Izland, Portugália, Görögország és Magyarország). A konzorcium a következőkből áll: Erasmus University Rotterdam (EUR), University of Heidelberg (UHEI), KU Leuven (KUL), Wageningen University (WU), Fair Trade Advocacy Office (FTAO), University of Valencia (UV), Kislepteku Termekeloallitok Orszagos Erdekkepviseletenek Egyesulete (KLT), Tecnoalimenti SCPA (TCA), Zágrábi Egyetem Közgazdaságtudományi és Üzleti Kar (UNIZG), Európai Labdarúgó a Fejlesztésért Hálózat (EFDN), OpenDot SRL (DOT), Loki Foods (LOKI), Federacao Portuguesa dos Bancos Alimentares Contra a Fome (FBPA), Future Intelligence Erevna Tilepikiniakon ke Pliroforiakon Systimaton EPE (FINT), Tudatos Vasarlok Egyesulete (TVE), Q-PLAN International Advisors PC (Q-PLAN), Kentro Prostasias Katanaloton (KEPKA), ICLEI – European Secretariat GmbH (ICLEI), Asociación de usuarios financieros (ASUFIN), Eindhoven University of Technology (TUe) és EIT Food (EIT FOOD).

“Szeretném megköszönni partnereinknek az aktív részvételüket és a CUES nyitórendezvényén folytatott gyümölcsöző megbeszéléseket. A CUES középpontjában az együttműködés áll, és minden egyes hozzájárulás egy lépéssel közelebb visz bennünket közös elképzeléseink megvalósításához. Alig várom az előttünk álló utat, amely az élelmiszerrendszer átalakító megoldásaival ígérkezik.” –Dr. Yijing Wang, a CUES projekt koordinátora.

Kövesse a CUES-t a Facebookon, a Twitteren (X) és a LinkedIn-en, és maradjon naprakész!

A bemutatkozó anyag elérhető angolul is itt.

Funded by the European Union under GA no. 101136507. Views and opinions expressed are however those of the authors only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.