bilbao V. Conference

2019. július 25., csütörtök

A Családi Gazdaságok számára politikai kötelezettségvállalások elnyerése, ez volt a Családi Gazdaságok Nemzetközi Éve 2014 legfigyelemreméltóbb eredménye. Nem csak amiatt, mert számtalan jogszabály formájában, programokban és másik politikai fejlesztésekben nyilvánult meg de ezért is mert az együttműködés szelleme megerősödött és a különböző résztvevők között megértés született.
Ez a célkitűzést kívánta továbbvinni globális párbeszéd és együttműködés formájában a Bilbaoban (Baszk Tartomány, Spanyolország) megrendezett V. Világ Vidéki Fórum Konferencia 2015. szeptember 21-23. között. A konferencia alcíme: Építsük együtt a jövőt: Családi Gazdaságok.
A konferencián egyesületünk képviselője is részt vett, mint a magyar Nemzeti Bizottság koordinátora.
konferencia kifejezett célja, hogy a családi gazdaságok, a kisgazdaságok, a kézműves halászok, pásztorok és hátrányos helyzetű közösségek problémáit továbbra is napirenden tartsák, amelyet már a IYFF + 10 program is megfogalmazott.
A találkozón részt vettek a kormányzatok, a mezőgazdasági szervezetek, nemzetközi szerveztek (pl. FAO, IFAD), civil szervezetek képviselői, nemzeti bizottságok, és vidékfejlesztési szervezetek.
Az V. Világ Vidéki Fórum Konferencia napirendjén az alábbi témák szerepeltek:
– a családi gazdaságok jellemzőinek megbeszélés nemzeti, regionális és nemzetközi szinten;
– a családi gazdaságokkal foglalkozó politikák jelentős eredményeinek és hatásának meghatározása;
– a családi gazdaságokkal foglalkozó politikák perspektívája kőzés és hosszú távon;
– a családi gazdaságok szervezeteinek és a kutató intézetek hálózatosodásának promotálása;
– családi gazdaságokkal kapcsolatos akciók támogatása;
– családi gazdaságokat támogató politikák számára globális iránymutatás alapvetéseinek kidolgozásának megkezdése öt kontinens főbb szervezetei képviselőinek bevonásával,
– minden esetben a nők és fiatalok tekintetében külön hangsúly biztosításával.