ÁFA csalás? Számla adás?

2019. július 25., csütörtök

A kistermelői civil érdekképviselet régóta kéri már a piacokon, vásárokon a számlaadás eltörlését.

számlaLásd: ÖNFOGLALKOZTATÓK 10 pontja >>

77 civil szervezet kiáll az ÁFA csökkentés mellett: www.elotiszaert.hu
A helyipiac.eu (Szilágyi Zsolt) levele a Vidékfejlesztési Miniszterhez a KISKERTESEK érdekében (ha már van háztáji program):
helyipiacok.hu >>

3 éve az olasz közösség által támogatott mezőgazdaság termelői-fogyasztói csoportjai is elérték, hogy ott sem kell számlát adni. Életszerűtlen, illegalitásba sodorja a becsületes szereplőt is. A bevásárló dobozába a termelők hogyan adjanak mind számlát, nyugtát, főként úgy hogy ők csak egy összmennyiség rendelést kapnak, amit a nonprofit civil társaság szétoszt sokszor a dobozokba. A piacon pedig a vásárló sem szívesen várja meg a nyugtakiállítás idejét, nem is beszélve arról, hogy befagy a toll, zsíros a kéz…

A kiskertesek (akik nem őstermelők, kistermelők, csak némi termékfeleslegük lett) sem tudnak e miatt értékesíteni.

ERRE MINDEZIDÁIG AZT A VÁLASZT KAPJUK: De akkor az adócsaló őstermelők, hogy ellenőrizhető az a kiskertes?

A KISLÉPTÉKű TERMÉKELőÁLLÍTÓK ÉS SZOLGÁLTATÓK ORSZÁGOS ÉRDEKKÉPVISELETI SZÖVETSÉGE továbbra is elkívánja érni a számla nyugatadási kötelezettség eltörlését termelők, kézművesek háztól, házhozszállítással, piaci, vásári értékesítésnél, fogyasztói csoportok esetében.

ÜDVÖZÖLJÜK a sertés (élő és félsertés) ÁFA csökkentését. De ezen problémákat nem orvosolja. Ugyanakkor az amúgy is gyenge hozzáadott értéknövel terén még akár probléma is lehet a kistermelőknél, mert így jobban megéri eladni nyersen, mint a 27% ÁFA tartalmú kolbászként. A közétkeztetésről és a kisfeldolgozó vállalkozásokról nem is szólva.

EZEN FELVETÉSEK KAPCSÁN BOLDOGAN TESSZÜK KÖZZÉ a Levegő Munkacsoport ÁFACSALÁSOKRÓL szóló közleményét:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban (NAV) általánossá váltak a visszaélések, és ez kormányzati körök támogatását élvezi. Ez teszi lehetővé egyebek mellett az évi több mint 1000 milliárd forint áfacsalást, amelyet szervezett bűnözői körök követnek el Magyarországon. Ez hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a mai napon tartott a Levegő Munkacsoport és a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége az atlatszo.hu közreműködésével.

Horváth András, a NAV munkatársa elmondta: az adócsaló nagyvállalatoknál a NAV nem végez érdemi ellenőrzést. Ugyanakkor komoly retorziók érik azokat az adóhivatali dolgozókat, akik megpróbálnak fellépni a korrupciós jelenségek, illetve a nagy adócsalók ellen. Emiatt az ügyészségen tett feljelentést, és egyúttal a nyilvánosság támogatását is kéri.

Az adóhivatalban a korrupció 2007-ben vett általános lendületet, és ez folyamat a jelenlegi kormány alatt sem állt meg, hanem ellenkezőleg, megerősödött. Bár számos konkrét jelzés, részletes tájékoztatás érkezett a kormányzat legfelsőbb köreihez az adóhivatalban folyó visszás jelenségekről, azonban semmilyen érdemi intézkedés nem történt a helyzet megváltoztatására.

Miközben az elmúlt években jelentős összegeket vontak el az oktatástól, az egészségügytől, a rendvédelmi szervektől és másoktól, ennek sokszorosa vándorolt néhány bűnözői csoport zsebébe – kormányzati segítséggel.

Ha bárki azt hinné, hogy az áfacsalás az alacsonyabb fogyasztói árak révén megtérül a magyar vásárlóknak, akkor téved. A legnagyobb adócsalók között multinacionális – nagyrészt kiskereskedelmi – vállalatok is vannak, amelyek az adócsalás révén nyert összeg jelentős részét kiviszik az országból. Ezt támasztja alá, hogy egyes kiskereskedelmi multiláncok évek óta veszteséget, illetve elenyésző nyereséget mutatnak ki. Nem véletlen, hogy a statisztikai adatok szerint a jövedelemkiáramlás az országból az nem csökkent az elmúlt években – még az egyes ágazatokra kivetett különadók ellenére sem.

További részletek a www.atlatszo.hu és a www.levego.hu honlapon találhatók.

A témával kapcsolatos bejelentéseket az info@atlatszo.hu címen, vagy a http://atlatszo.hu/magyarleaks oldalon lehet megtenni.

(2013.11.06.)