A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vidékfejlesztési
osztályának támogatásával, a Kislépték Egyesület szervezésében 37 fő vett részt
a kétnapos tanulmányúton, valamint további 8 fő látogatott el a kistermelői
expora saját szervezésű utazással szombaton.
2019 március 8-án, 8.00 órakor indultunk busszal Budapest Népliget parkolóból. A Nyugati országrészben élő
résztvevők az M1 autópálya győri elkerülő szakaszán az Arrabona
pihenő, OMV benzimkútnál szállhattak fel a buszra Győrújbarátnál.
Az út alatt a résztvevők bemutatkoztak egymásnak,
ezáltal rögtön szakmai információcserékre, kapcsolati tőke kiépítésére nyílt
lehetőség. A Kamara és az Egyesület szakemberei érdekes információkat osztottak
meg az utazókkal az osztrák élelmiszergazdaság, vidékfejlesztés, az
agrárpolitika jellemzőiről (fókuszban a hozzáadott értéknövelés, a
diverzifikáció, a tudos fogyasztói magatartás)
12.00 érkezés Wetzleinsdorfba (290 km)az első
gazdasághoz,
http://www.ferkelhof.at/
A gazdassszony először a szállásadásra, rendezvényekre használt
ingatlannál fogadta a csapatot. Az turisták mellett az ipari körzetben dolgozó
munkások veszik igénybe a szállást, így 70%-os szálláskihasználtság. A gazdaság
a szállástól 700 méterre van. A 150 hektáron gazdálkodó család erős
tőkeellátottságú, több lábon álló gazdaságát ismerhettük meg. Tökmag
feldolgozó, takarmány szárító, szarvasmarha tenyésztés, „házi” sertés, baromfi
és liba nevelde, tojás termelés, helyi termék (sütemény, száraztészta,
gyümölcslé, tejtermék, előállítás és értékesítés jellemezte a gazdaságot. A
szükséges energia faaprítékból származik. Direkt értékesítésa fő irány, a
„házi” baromfihús kilója 10 euro (a szupermarketekben 3 euró az ipari tartásból
származó hús). A baromfi és liba kopasztáshoz, konyhakészre feldolgozáshoz 6 fő
munkaerőt alkalmaz. A húst bérfagyasztó vállalkozással lefagyasztják a vásárlók
igénye szerint. A tyúkok valódi kapirgálós tyúkok, melyek egy mobil
tyúkhotelben élnek, amelyben fűtés, megvilágítás, és tojáskiszedő is van.
A takarmányszárító kapacitását bérszárítással kihasználtabbá teszik.
A tojáselőkészítő mögött van a konyha ahol az összes helyi
készterméket előállítják. Ezeket is közvetlenül értékesítik.
Érdekesség a 0-24
órában a gazdaságnál, az út mentén felállított helyitermék értékesítő
automatájuk. A gazdaságlátogatás után kóstolót is kaphattunk.
16.00 érkezés a második gazdasághoz, Wilhelmsburgba (110
km) https://www.hoflieferanten.at/
A patinás épületben 4 generáció viszi a vállalkozást.
Rögtön egy előadó és rendezvényteremnek kialakított emeleti fogadótérbe
ültették le a csapatot. A 3. generációhoz tartozó fiatal feleség mutatta be a
családi vállalkozást. A vállalkozás példaértékű generációk közötti
együttműködésen alapszik. A gazdaságban minden családtagnak megvan a maga
feladata, amiért ő felel, amiben ő a főnök. A többiek is segítenek, de a főnök
szava dönt. A nagycsaládon belül minden kiscsaládnak ennek köszönhetően van az
évben legalább 2 hét szabadsága, és rugalmasan lehet tervezni egyéb programokat
is. A szabadság alatt más családtag veszi át addig a főnöki teendőket, ezáltal
belelát abba a munkatrületbe is, átérzi annak nehézségeit. A család
tehéntartással és tejfeldolgozással foglalkozik elsősorban, de további 6
gazdálkodóval kötött együttműködés keretében bérfeldolgozást, közös
termékbrandet alakítottak ki. A gazdálkodói beszállít a kistelepülések
iskolatej programjába, szupermarketekbe is. Nagyrész közvetlenül értékesítenek.
Az együttműködés a gazdák között
együttműködés szerződéses alapú, közülük ketten a fő tőkebefektetők a
csapatban.
A generáció váltás sem probléma, mert a fiatalok
is szívesen dolgoznak a vállalkozásban. A házigazda ingatlanjának alsó szintjén
van az *****-os tehénhotel. Maximális állatjólét, tisztaság és emberi lépték
(40 tehén) jellemzi a szarvasmarha tartásukat. A Tehénhotel mellett egy félig
fedett rendezvényudvar, és helyi termék bolt található. A helyi termék boltban bio,
kézműves termékek gazdag és minőségi kínálata kapható.
A tehénhotelt mutató látványablak mellett a pincébe és egy
másik ajtón a tejtermék feldolgozóba lehet jutni. A pincéből látványablakokon
át lehet a feldolgozót megtekinteni.
Az agrárkamara szakemberei
nagyszerűen, pontosan fordították az ismereteket a résztvevők számára németről
magyar nyelvre.
19.30 Érkezés a szállásra (Pöchlarn 45 km), ahol a
csapat meleg vacsora után kényelmesen pihenhette ki az élménydús, de fárasztó
napot. https://www.hotelmoser.at/.
Másnap (március 09), reggeli után indultunk az Ab Hof
Expora (Wieselburg 20km), https://www.messewieselburg.at/messen/ab-hof/messeinformation/daten-fakten
Ausztria innovatív, előremutató példát nyújthat a
kistermelői értékesítésben, melynek megismerésére kiváló lehetőség Európa
legnagyobb kistermelői vására. A kiállításon betekintést nyerhet a
mezőgazdasági termékek előállításának, feldolgozásának és értékesítésének
folyamatába, valamint lehetőség nyílik a kistermelők termékeinek kóstolására,
illetve megvásárlására. A kistermelői kiállításon felül közvetlen
értékesítésről szóló előadások voltak, továbbá az Europa-Halle színpadán
innovatív, jó gyakorlatokat bemutató előadások és szórakoztató, zenei programok.
A kiállításon többek között láthattunk csomagolás designt
és technológiát, hús és tejfeldolgozó kisgépeket, gyümölcslékészítő,
aszaló-szárító berendezéseket, kézi és elektromos házi famalmokat, elektronikus
kemencéket, tészta gépeket, retro eszközöket új kivitelben, méhész eszközöket,
lepárló készülékeket. Mobil tyúkól, feldolgozó, pénztárgép, és értékesítő
automata volt még az érdeklődés középpontjában.
A kiállításon sok helyi terméket is bemutattak, ezek
innovatív tálalása, ízesítése, variálása sokak képzeletét megmozgatta. A
visszaindulás 15.30-kor lett meghírdetve, kellett is ennyi idő a kiállítás
bejárásához, mert nagy területen sok látnivaló volt. A legnépszerűbb látottakról
az utazás végén anoním kérdőíven adhattak véleményt a résztvevők. Ennek
kiértékelése után bizonysággal elmondható, hogy érdemes volt részt venni a tanulmányúton, új ismeretek, szakmai kapcsolatokjöttek létre.
20.00 Érkezés Budapest, Népliget (370
km)
A Kislépték Egyesület a SMARTCHAIN projekten belül a Technológiai innovációk témában megosztja majd weboldalán z ismereteket.