A Szél Hangjai Tanösvény

2014. február 16., vasárnap

Városon kívül – Beszámoló a Szél Hangjai Tanösvény megnyitójáról

A Kujáni tanyán tartott eseményen a KISLÉPTÉK érdekképviselet részéről többen is felszólaltak. A Kecskeméti TV Városon kívül című műsorának 2013. június 5-i adásában 4:30-tól látható az összefoglaló rész.

videó

Beszámoló a Szél Hangjai Tanösvény megnyitójáról és szakmai fórumról

2013. május 31.
Kecskemét, Talfája 139. Kujáni Tanya és Rendek Ökogazdaság

2013. május 31-én a Szél Hangjai Tanösvény megnyitójára került sor a Kujáni és a Rendek Tanyán. A családi gazdaságok tagjai és szervezői a Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesületnek, mely 2009-ben az ÚMVP Vidéki örökség pályázatán a Csigatúra Tanösvény létrehozására nyert támogatást. A rendezvény ennek a programnak a bemutatására és kéthelyszínes bejárására nyújtott lehetőséget a vidékfejlesztők, a helyi termelők, a szaktanácsadók és a szakoktatás számára.

Ennek tükrében a fórum témája: A kiskunsági tanyás gazdaságok megújuló szerepei és kitörési pontjai a kutatásban, az oktatásban és a helyi termékek piacra jutásában.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által indított Tanyapedagógiai program célja, hogy minden gyermek ismerje meg a hagyományos gazdálkodási módokat, tapasztalja meg a környezetében található természeti kincseket és ismerje fel a környezeti értékeket. A Kiskunsági Hagyományőrző, Kézműves és Turisztikai Egyesület ehhez a természettel összhangot kereső pedagógiai programhoz kíván csatlakozni. 2009-ben indított projektjének fő törekvése, hogy egy úgynevezett „Csigaútvonalon” keresztül feltárja a kiskunsági természeti értékeket, a hagyományos kézműves foglakozásokat és a helyes táplálkozás keretében bemutassa az egészséges, helyi élelmeket a fiatal korosztály, a felnőttek és a szakemberek számára. Az ökotudatos fogyasztó formálása már gyermekkorban el kell, hogy kezdődjön és erre számos hasznos európai példa áll rendelkezésünkre. Ennek tükrében szeretnének az egyesület tagjai olyan programokat kínálni, amely egy természetes, ökológiai környezetben mutatná be a gazdálkodást, a kézműves foglalkozást és a mindezzel harmóniában élő természeti tájat a fiatal generáció számára.

A pedagógiai programok mellett az integrált és ökológiai programokat folytató gazdaságok továbbra is folytatni szeretnék a kutatási programokat, az innovációs lehetőségek és a szakmai gyakorlatok megvalósítását a természeti környezetben. Szépe Ferenc, a VM, Mezőgazdasági Főosztály vezetője ismertetette a kormány törekvéseit az agrárkutatások tekintetében. Beszédében kitért arra, hogy Magyarország nagyon széleskörű kutatói rendszerrel rendelkezett, melyet most a bemutató gazdaságok gyakorlati helyszíneinek segítségével szeretnének megújítani. A Kujáni Tanya régóta részt vesz új műszerek, növényvédelmi technológiák, vidékfejlesztési programok megvalósításában, melyet a jövőben a tanösvény keretében is igyekszik folytatni.

A kutatás, a szaktanácsadás és a tanyasi gazdaságok képviseletéről, új szerepvállalásairól beszélt Madari Örs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Bács-kiskun megyei kabinetigazgatója.

A kutatás és oktatás témaköröket a rövid ellátási láncok jövője, támogatási lehetősei, helyi termékek piacra jutásának megkönnyítése követte, melyről többek között Juhász Anikó, a Rövid Élelmiszerlánc Munkacsoport vezetője számolt be. Az új Közös Agrárpolitika tematikus alprogramjaként Magyarországon is lehetőség nyílik a kisléptékű gazdálkodók támogatására, a tradicionális, népi helyi értékek megőrzésére.
Az uniós törekvéseknek megfelelően egy új bottom-up kezdeményezést mutatott be és gyakorlati útmutatót, jogi segélyt nyújtott Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért egyesület elnökségi tagja. A SZÖVET jelenleg egyik legfontosabb programja a „Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük vizsgálata” elnevezést viseli, mely a Svájci–Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával a Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok pályázat támogatásával valósulhat meg. Célja a kisléptékű, helyi gazdasági kezdeményezések működésének jogi és gazdasági feltételeit javítani, amellyel a helyi gazdaság erősíthető. A Szövetség felvállalja a kis környezetterheléssel járó élelmiszertermelés, feldolgozás, kézműves termék előállítás és értékesítés piacra jutásának elősegítését a jogszabályi környezetre kifejtett érdekképviseleti tevékenysége által, valamint nemzetközi kapcsolatok által.

A SZÖVET szorgos munkájával párhuzamosan a Homokhátságon is számos program, köztük a Kamra-túra program segíti az élelmiszer és a kézműves termelők kommunikációját, a piacok megteremtését, a fogyasztók elérését. A rendezvény keretében több gazda részt vett és mutatta be termékeit az összegyűlt érdeklődőknek és vitázóknak, így például a Cseh Pékség házi péksüteményeit, Nagy Ervinné a csodatévő biohomoktövist, a Gedeon Tanya a kuriózumnak számító búzahúst és spárga készítményeket, Kökény Sándor a füstölt hústermékeit, Ubornyák Zsuzsi, fiatal gazda a különleges ízesítésű kecskesajtokat, Cserényi, a mézfutár mézes termékeit, valamint a házigazdák a Kujáni-féle kizárólag gyümölcsből készült lekvárokat és tartósítószer mentes gyümölcsleveket és a Rendek Ökogazdaság a biogyógynövényeit.
A rendezvény egyik támogatója a Szigetvári Takarékszövetkezet volt, melynek ügyvezető igazgatója Osztrogonácz Gábor mutatta be a gazdák igényeire specializálódott programjaikat.

A rendezvényt tanösvény látogatás zárta, mely során a tanya gazdái bemutatták az őshonos növény- és állatvilágot. Majd bográcsos ebéd várta a résztvevőket, melyhez Kökény Sándor okleveles pörköltfőző mester járult hozzá.

PROGRAM:
9.30-10.00 Regisztráció, vendégfogadás, Kujáni László, tanyagazda
10.00-10.20 Az agrárkutatások támogatása és szerepe a vidékfejlesztésben Előadó: Szépe Ferenc, Vidékfejlesztési Minisztérium, Mezőgazdasági Főosztály, főosztályvezető
10.20-10.40 A rövid élelmiszerláncok hazai támogatása a következő KAP keretében Előadó: Dr. Juhász Anikó, Agrárgazdasági Kutató Intézet, osztályvezető
10.40-11.00 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepvállalása a vidék fejlesztésében és piacra jutás elősegítésében Eladó: Madari Örs, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, megyei kabinetfőnök
11.00-11.10 Fórum; animátor: Kujáni Lászlóné

Szünet

11.20-11.40 Tanyapedagógia a Rendek Ökocentrum és Tanyamúzeumban Előadó: Rendek Olga, Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület, elnök
11.40-12.00 A Szigetvári Takarékszövetkezet pénzügyi programjai a vidékfejlesztésben Előadó: Osztrogonácz Gábor, ügyvezető Szigetvári Takarékszövetkezet
12.00-12.20 A svájci projekt bemutatása: Fenntartható helyi gazdasági kezdeményezések érdekképviseletének megteremtése és piaci életképességük javítása Előadó: Szabadkai Andrea, Szövetség az Élő Tiszáért, elnökségi tag, programfelelős
12.20-12.40 A Szél Hangjai Tanösvény projekt bemutatása Előadó: Kujáni Katalin

13.15 Ebéd
14.00 órától Tanösvény bejárás vezeti: Kujáni Zsuzsanna
Majd látogatás a Szél Hangjai Tanösvény második állomására a Rendek Ökogazdaságba – Ökotúra útvonal ismertetése és kézműves termékek vására (Vezeti: Rendek Anikó)

rendek tanya kujáni rendek