Főzőkonyhák tehetnek-e el befőttet?

2014. február 9., vasárnap

befőttKözétkeztetésben résztvevő konyhák, helyi termék elkötelezettek, egyre többet szeretnének felhasználni helyi, termelői termékekből.

A Nemzeti Vidék Stratégia is foglalkozik az Egészséges helyi terméket a közétkeztetésbe programmal.

A VM több ezirányú jogszabályi módosítást vitt végig. A FŐZŐ KONYHÁK feldolgozó tevényenységét illetően tettünk fel kérdést a VM szakembereinek.

KÉRDÉS:

Közétkeztetésben résztvevő konyhák, helyi termék elkötelezettek, egyre többet szeretnének felhasználni helyi, termelői. Mindenhol felmerül a kérdés, vagy egyenesen nem engedik nekik (FŐZŐ KONYHÁKNAK) a következőket:

– Befőzzön az idénytermékből befőttet, az évre
– Fagyasszon le zöldség gyümölcsöt
– Savanyúságot tegyenek el
– Stb…

Kérem szíves állásfoglalásukat, útmutatásukat, hogy mit tehetnek a konyhák, ill. mi alapján mit nem tehetnek a konyhák, ezekben az esetekben, (költség kímélő, helyi termék mennyiséget növelő tartósító eljárások) hogy a közétkeztetés során kiadhassák a gyerekeknek (értékesítés) a saját maguk által előállított feldolgozott tartós terméket.

VÁLASZ:

A főzőkonyhák kistermelői termékeket feldolgozó tevékenységére vonatkozó kérdésére a NÉBIH-hel történt konzultáció alapján elmondható, hogy nem létezik olyan általános tiltás, amely meggátolná a főzőkonyhákat ezen tevékenységükben. Kivételt képez ez alól, ha a konyha kialakításából, felszereltségéből, tárgyi és személyi kapacitásainak korlátaiból fakadóan (pl. megfelelő fagyasztókapacitás hiánya) nem alkalmas bizonyos tevékenységek végzésére, mely esetben az adott tevékenység nem engedélyezhető. Fontos figyelembe venni, hogy számos konyha kényelmi, vagy gazdaságossági (munkaerőigény) okokból előnyben részesíti az előkészített, vagy konyhakész alapanyagok felhasználását, míg sok esetben leépítésre kerültek azok az eszközök (pl. burgonyakoptató) amelyek az alapanyagok előkészítéséhez nélkülözhetetlenek. Felmerülhetnek továbbá a kistermelői tevékenység jellegéből fakadó ellátás-biztonsági problémák is, hiszen előfordulhat, hogy a kistermelő nem tud folyamatosan elegendő mennyiségű árut beszállítani a konyha számára, ezért a főzőkonyhák részéről felmerülhet, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen számukra ez a megoldás többlet munkát és többlet költséget eredményezhet.

Az Útmutató 2012. decemberi frissítését a módosult jogszabályoknak megfelelően a Védegylet Egyesület megbízásából a "Svájci és magyar alulról szerveződő civil szervezetek szövetsége az autonóm helyi gazdaságfejlesztés támogatására” pályázat keretében készült.

(2013.06.04.)