Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Kislépték a Gyüttment fesztiválon!

Dátum:
2017. augusztus 27.
Időpont:
00:00
Helyszín:
Esemény címkék:
, , , , ,

2017-ben vándorfesztivállá alakult a Gyüttment fesztivál. Új tájakat, vidékeket, közösségeket fedezhetnek fel a résztvevők minden évben.

A fesztivál egyben a helykereső gyüttmentek és a környék kínálta lehetőségek találkozási pontja is. Polgármesterek, gazdák, vidékfejlesztők, tapasztalt gyüttmentek mutatják meg azokat a beköltözhető házakat, megművelésre váró földeket, társakra váró gazdaságokat, munkalehetőségeket, amik a tőke híján lévő fiatalokat, családokat segíthetik az új élet elkezdésében.

Ez évben a Vas megyei Oszkói Szőlőhegy a fesztivál helyszíne. HÁZIGAZDA az Oszkó örökségét gondozó Hegypásztor Kör, akik a KISLÉPTÉK Egyesület tagja is!  Számos program, előadás mentén bemutatkozik Oszkó és környéke – szó lesz a helyi szőlőművelésről, a hegyháti Borbarát Kör munkájáról, az erdei iskoláról, a turizmusfejlesztésről, a Hegypásztor Kör történetéről, tevékenységéről, és még sok minden másról is.

A fesztiválon debütál a frissen elkészült KÖZÖSSÉGI ÉTELKÉSZÍTÉ, ÉTKEZÉS, ÉTKEZTETÉS KISOKOS (Védegylet és KISLÉPTÉK közös kiadványa). A kiadvány letölthető a VÉDEGYLET HONLAPJÁRÓL ITT. 

A GYÜTTMENT FESZTIVÁL HIVATALOS ELŐFESZTIVÁL PROGRAMJA a SÁRKOLLEKTÍVA által rendezett REGIO EARTH – 1. Közép-európai Vályogépítészeti Fesztivál augusztus 19.augusztus 20. Részletek ITT.

A GYÜTTMENT FESZTIVÁL PROGRAMJAIRÓL BŐVEBBEN ITT tájékozódhat!

A Kislépték tervezett programjai:

1. Jogi kupaktanács – kobakokosítás: itt a piros, hol a zöld avagy a legalitás mezsgyéi – személyes tanácsadások a fesztivál ideje alatt -a TORKOS PAJTÁBAN.

Kőváriné Dr. Bartha Ágnes: – Péntek és Szombat 09-11 óráig Földhasználattal, adás-vétellel kapcsolatos  ügyekben és  "napi ügyek-bajok" – hivatalos levelek értelmezésre, fellebbezés megbeszélése
Szabadkai Andrea: Péntek és Szombat 14-16 óráig és vasárnap 09-12 óráig Kistermelői, helyi termelői piac, házhozszállítás csomagküldő kereskedlem, közösségi étkezés szabályok….

2. Meseösvény – gyerekeknek, felnőtteknek. Baranyi Ildikó és a Bergendóc Szoc.Szövetkezet

3. Közösségi étkezés ismeretek – Közösségi Konyha helyszínén: Közösségi étkezés ismeretek – élőképes tanácsadás sok kóstolóval SOKKHATÁS nélkül. Debütálókiadvány élőképes ismeretei a rendezvények ételkínálásáról, gyermektábor, civil programok étkezéséről, szervezeti és szakmai főzőiskoláról.
Pénteken 9-11 óra Közösségi étkeztetés és konyhatitkok I.-Magánszemélyek
Szombaton 9-11 Közösségi étkeztetés és konyhatitkok II. Civil szervezetetek
(Kislépték és Védegylet koprodukció)

4. Sajtmesteri fogások Mircz Nárcisszal. – Közösségi Konyha helyszín
Sajtkészítés pénteken 10-11óráig
Workshop minden nap : Sajtakadémia: Vasárnap 09-11 óráig, ki is készíti a sajtot és hogyan ( mert az ember segít, természet készíti a sajtot)
Mi kell ahhoz hogy sajtkészítővé válj. Mikortól lesz életképes családellátó és aztán családfenntartó a tejfeldolgozás. Hogy készül köcsögben a joghurt. Mitől lesz vaj a vaj. Joghurt készítés köcsögben minden nap 09-11 óra között.

5. Pékmesteri fogások Dolinay Margittal a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjétől –
Szombaton és vasárnap?
a) SZOMBAT 16-20 óráig Dacos dagasztós, csiga csavarós pékinas kézműves foglalkozás gyerekeknek – ÖNKÉNTESEKKEL, ha a felnött programmal van. Mi is segítünk….
b) Vasárnap 14-16 óráig Felnőtteknek: kulcsoskalács, tejeskifli, fűszeres rozscipó készítés fortélyai