Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Helyi termelők, kézművesek 2015-ben

Dátum:
2015. január 12.
Időpont:
00:00
Helyszín:
Esemény címkék:
, ,

Január 12-én (hétfőn) 17 órától az Alpokalja-Ikva mente LEADER Egyesület VÉDJEGY csapata szervezésében, Hegykőn, a Tornácos panzióban (Borostyán terem) két előadás hallható a témában.

 

 PROGRAM
17.00 – 18.30: Szabadkai Andrea
– Helyi termék értékesítésének gyakorlati tanácsai (ezen belül közös értékesítési pont jogszabályi tervezet ismertetése, pálinkák és egyéb élelmiszerek jogszabályi változásai)
– 2015-től alkalmazandó nyilvántartási kötelezettségek és adózási környezet áttekintése
18.30 – 18.45: Kávészünet

18.45 – 19.30: Weisz Miklós
Rövid Ellátási Lánc tematikus alprogram bemutatása – térségünk felkészülése a REL pályázatra, teendőinek áttekintése

19.30 – Állófogadás, kötetlen beszélgetés

 

Szabadkai Andrea, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja – piacépítés, Élő Tisza védjegy programok felelőse, kistermelői érdekképviselet koordinátora (www.kisleptek.hu).
Tématerületei: Helyi Termelői Piac: fogalom és életszerűség. Kis közösségi működtetésű piacok életszerű működésére irányuló javaslatok megfogalmazása és eljuttatása döntéshozóknak. Népi kismesterségek, kézművesség helye és szerepe a vidékgazdaságban. Javaslatok megfogalmazása döntéshozóknak. Közösségi értékesítés, gazdabolt, gazdapolc. Javaslatok megfogalmazása döntéshozóknak. Élelmiszer önrendelkezés és a háztáji szükségessége. Javaslatok megfogalmazása döntéshozóknak. Népi gyógyítás – gyógynövény-ismereti örökségünk és az EU szabályok. Cselekvési terv az élő hagyományainkért. Fórum és javaslatok megfogalmazása. Társadalmi részvételen alapuló jogértelmezés elősegítése a helyi termék előállítás és értékesítés területén.

Dr. Weisz Miklós, agrár-közgazdász szakember, egyetemi oktató, szaktanácsadó és gazdálkodó. A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségével (AGRYA) 2007 óta áll kapcsolatban, a szövetség szervezeti átalakítását követően, 2010-től pedig az egyik társelnöke is. Többek között a szervezet külföldi kapcsolatainak ápolásában dolgozik nagy sikerrel, és 2011, valamint 2013 között ő tölti be a Fiatal Gazdák Európai Szövetsége (CEJA) vidékfejlesztési küldötti szerepét. Az MNVH elnökségi tagjaként elsősorban a Hálózat I. szakosztályában kíván tevékenykedni, ahol a termelésben érdekelt gazdálkodók érdekeit fogja képviselni és közvetíteni. Aktívan részt vesz a következő európai uniós költségvetési ciklus vidékfejlesztési kérdéseit érintő tervezésében. Emellett – 2004 óta – arra is van ideje, hogy önálló vállalkozás formájában szaktanácsadással is foglalkozzon, amelynek részeként elsősorban jogi és adminisztrációs segítséget nyújt javarészt fiatal gazdák számára, valamint az agroökonómia és a vidékfejlesztés területén szakértőként tevékenykedik.