Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Fenntartható vidék – Helyi érték, helyi termék a Dunakanyarban II

Dátum:
2015. szeptember 30.
Időpont:
00:00
Helyszín:
Esemény címkék:
, ,

2015. szeptember 30-án konferencia arról, hogyan élhetünk együtt jobban kisvárosainkban, falvainkban, a Dunakanyari Pilisi térségben
Pomáz, Művelődési Ház és Könyvtár (2013 Pomáz, Huszár u.3.)

Védnök: Vicsi László Pomáz polgármestere
Rendező: Budapest-környéki Népfőiskolai Szövetség
Szervező: Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
Támogató: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

9.00-tól        Regisztráció
9.30        Védnök, városi gazda bevezetője
Előadó: Vicsi László Pomáz Város polgármestere, a Pest Megyei Közgyűlés képviselője
9.45        Jelen projekt létrejöttének bemutatása
        Előadó: Nagy Júlia, a Budapest-környéki Népfőiskolai Szövetség elnöke

1./ téma: Az ország szívében a Dunakanyarban
9.50        Kistermelők lehetőségei a vidékfejlesztési programban
        Előadó: Papp Gergely szakmai főigazgató helyettes, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
10.10        Tartozni valahová Ister-Granum Régió, a Dunakanyar pozicionálása
        Előadó: Horváth Zoltán, az Ister-Granum ETT helyi termékek program vezetője
10.30        A 2014-2020as időszak pályázati lehetőségei, különös tekintettel Pest megyére
        Előadó: Weidel Walter területi felelős, MNVH Pest Megye
10.50        Tudatos utazás, egészséges táplálkozás, fenntartható fejlődés
        Előadó: Zala Andrea, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége titkára, a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete alelnöke
11.10        Konzultáció
11.30        Kávé szünet

2./ Pomáz és környéke – helyi termék – A csobánkai és a kisoroszi fórumok összefoglalása
11.50        Miért jobb helyi élelmiszert fogyasztanunk
        Előadó: Balogh Judit, környezetvédelmi és agrárszakértő, Budapest-környéki Népfőiskolai Szövetség
12.05        A Dunakanyar, mint táj és a helyi gazdálkodók lehetőségei és korlátai elemzése
        Előadó: Csobánkai fórum résztvevő
12.20        A Sziget, mint táj és a helyi gazdálkodók lehetőségeinek korlátainak elemzése
        Előadó: Kisoroszi fórum résztvevő
12.35        Piacok, vásárok, helyi termelői megjelenési lehetőségek
        Előadó: Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
12.50        Konzultáció
13.10        Szendvics ebéd helyi élelmiszer termékekből

3./ téma: Jó gyakorlatok bemutatása a helyi közösségi gazdaság köreiből és a helyi termékek marketingje
13.40        Jó gyakorlatok témakör felvezetése és előadók felkonferálása a Pomázi Közművelődési és Környezetvédő Egyesület közreműködésével
Előadó: Kelemen Gábor, az egyesület elnöke, illetve megbízott egyesületi személy
13.50        Jó gyakorlatok 1. – Pomáz helyi termelők, termékek, Imre Zsolt családi gazdasága
        Előadó: Imre Zsolt táj- és kertépítész mérnök, kistermelő, Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
14.05        Jó gyakorlatok 2.- Helyi piac bemutatása, működése, sajátosságai, Helyi piac prominens képviselőjének tapasztalatai, ezek összegzése és javasolt jobbítási irányok jelzése
        Előadó: Varga Jánosné őstermelő
14.20        Jó gyakorlatok 3. – Pomázi Közösségi Életkert
        Előadó: Nagy István öko-kertész
14.35        Példa 1: – Szabó István méhész
14.50        Példa – A 2000 éves olajfáktól az igazi olívaolajig
        Előadó: Tóth Gusztáv olívaolaj-szakértő
15.05        Konferencia zárása, összefoglaló – jövő

__________________________________________________________________________

Rövid összefoglaló: Az MNVH támogatásával a Budapest Környéki Népfőiskola Szövetség és a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet közösen öko-termelési és helyi termék piac témákban több alkalommal rendezett már konferenciát a Szentendrei szigeten.
Az idei rendezvények célja a Dunakanyarban a tájra jellemző, minőségi élelmiszer és kézműves helyi termékek termelésének és értékesítésének segítése. Ennek érdekében tartjuk fontosnak a budapesti agglomeráció hatásainak elemzését, valamint itt, Magyarország egyik legfontosabb kultúrtája értékeihez méltó, a minőségi turizmusnak is megfelelni képes helyi gasztronómia termelőinek és a tárgyi kultúra alkotóinak az összefogását, támogatási formáinak keresését, illetve a folyamatot szolgáltató szervezet (DPHTSzSz) megerősítését. Ezek a fő témái az általunk szervezett két fórumnak és a záró konferenciának (Csobánka szeptember 9., Kisoroszi; szeptember. 16., Pomáz szeptember 30.)

További információ és jelentkezés:

Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
2000 Szentendre, Deli A. u. 34.
E-mail: dunakanyar.pilis.helyitermek@gmail.com
Tel: +36 30 478 3173