Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

Fenntartható vidék – Helyi érték, helyi termék a Dunakanyarban I/1

Dátum:
2015. szeptember 09.
Időpont:
00:00
Helyszín:
Esemény címkék:
, , ,

Időpont: 2015. szeptember 9. 14.30 – 19.00
Helyszín: CSOBÁNKA Baross Péter Közösségi Ház és Könyvtár
Beszélgetés, fórum arról, hogyan élhetünk együtt jobban kisvárosainkban, falvainkban, a
Dunakanyari Pilisi térségben

Rendező: Budapest Környéki Népfőiskola Szövetség
Szervező: Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
Védnök: Winkler Sándor Józsefné Csobánka község polgármestere
Támogató: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat

Rövid összefoglaló: Az MNVH támogatásával a Budapest Környéki Népfőiskola Szövetség és a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet közösen öko-termelési és helyi termék piac témákban több alkalommal rendezett már konferenciát a Szentendrei szigeten.
Az idei rendezvények célja a Dunakanyarban a tájra jellemző, minőségi kézműves – nem csak élelmiszer -helyi termékek, termelők termelésének értékesítésének segítése. Ennek érdekében tartjuk fontosnak Budapest agglomeráció hatásainak elemzését, és itt – Magyarország egyik legfontosabb kultúrtájának – a hely értékeihez méltó minőségi turizmusnak is megfelelni képes helyi gasztronómia termelőinek és a tárgyi kultúra alkotóinak a támogatási formáinak keresését, illetve a folyamatot szolgáltató szervezetnek megerősítését.
Ezek a fő témái a általunk szervezett két fórumnak (Csobánka; szept. 9., Kisoroszi; szept. 16.)
és a záró konferenciának (Pomáz szept. 30. )

14.30 Regisztráció
15.00 Házigazda szervező bevezetője Nagy Júlia, – elnök BKNSz
Nyitrai Zsuzsa, – ig. elnök, Dunakanyar-Pilis HTSzSz
15.10 Megnyitó (védnöki) előadás Winkler Sándor Józsefné – polgármester
15.20 Téma 1. A táj és a települések kapcsolatai a helyi termékek minősége és piaca érdekében
Nyitrai Ákos – vidékfejlesztő
15.30 Téma 2. A Dunakanyar, mint táj és a helyi gazdálkodók
lehetőségei és korlátai elemzése, ezek elemzése
Horváth Zoltán, az Ister-Granum ETT helyi termékek programjának vezetője

15.40 Témák kidolgozása 4-6 fős asztaloknál:
(1) Mit jelent az agglomeráció hatása egy kistelepülés esetében
(2) Mit jelent a helyi termék tudatos vásárlók nélkül és a helyi termelők piacán és a helyi gazdaságban
(3) A helyi piac szerepe (minden településen legyen REL)
(4) A Dunakanyar, mint helyi érték, helyi termék és turizmusa

16.30 Konzultáció
17.00 A fórum zárása témavezetők összefoglalója
17.10-tól Fogadás – A Dunakanyar-Pilis HTSzSz helyi termék bemutatója és kóstoltatás