ARCCHAD – megoldási javaslatok kistermelőknek a klímaváltozás kihívásaira

2024. július 17., szerda

ARCCHAD – megoldási javaslatok kistermelőknek a klímaváltozás kihívásaira. SAJTÓKÖZLEMÉNY – 2024.07.16.

  1. június 1-én két magyar és két szerb partner közreműködésével megkezdődött a kétéves ARCCHAD projekt, mely az Interreg IPA VI-A Magyarország-Szerbia Program (2021-27) támogatásával valósul meg.

A klímaváltozás kedvezőtlen hatásai a kistermelők számára fokozott kitettséget jelentenek. Az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási események, mint pl. aszályok, árvizek és hőhullámok negatívan befolyásolják működésüket és hatékonyságukat.

A kistermelői gazdaságok fontos szerepet játszanak a vidék fenntartásában a magyar-szerb határ mindkét oldalán. Azonban a hagyományos mezőgazdasági módszereik és működési stratégiáik már nem elég hatékonyak, hiszen egy újabb tényezővel, a klímaváltozás negatív hatásaival is szembe kell nézniük. A gazdaságokban hiányoznak az előrelépést segítő technológiai, piaci és társadalmi ismeretek. A határon átnyúló kezdeményezés keretében a meglévő tudás és tapasztalat feltérképezhetővé és megosztóvá válik.

Az ARCCHAD projekt a felmerülő problémákra innovatív, többszereplős megközelítést javasol. Célja, hogy alternatív megoldásokkal támogassa a kistermelőket, legyen szó akár modern technológiák megismertetéséről, tevékenységük diverzifikációjáról, együttműködő közösségek kialakításáról, vagy akár az érintettek szemléletformálásáról.

A megvalósítást a KDMFÜ Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. vezeti, konzorciumi együttműködésben a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesületével, a Zentai Kertészek Egyesülettel és az Újvidéki Üzleti Akadémia Egyetemmel.

Projekt teljes költségvetése 323.378,00 EUR, melyből 274.871,30 Európai Uniós hozzájárulás.

Első lépésként megkezdődött a 4 mintagazdaság kiválasztásának folyamata – kettő Magyarországon és kettő Szerbiában. Olyan gazdaságok felkutatása történik, amelyek nyitottak az új technológiai, piaci és társadalmi megoldások bevezetésére. Az egyeztető műhelymunkák után az elérhető mezőgazdasági digitális szolgáltatók és megoldások feltérképezése következik: kisléptékű gazdaságok igényeinek felmérése az agro-digitális eszközök terén, majd a kiválasztott megoldásokat tesztelése és értékelése valósul meg. Az eredményeket egy kézikönyv összegzi.

A konzorcium közösen készít el egy helyi élelmiszer ellátási rendszer-tanulmányt a határon átnyúló régióban, amely betekintést nyújt a jelenlegi élelmiszerláncokba és infrastruktúrákba.

A partnerek együttműködésben dolgozzák ki és valósítják meg a gazdák és fogyasztók kapacitásbővítési képzéseit A képzési elemek a piaci és társadalmi innovációk, a klímaváltozáshoz való ellenálló képességek áttekintése mellett újfajta kísérleti gazdálkodási technikákat és együttműködéseket is magukba foglalnak. Az innovatív megközelítések közé tartoznak a kiegészítő gazdálkodási tevékenységek, mint például az élménygazda- és agroturisztika szolgáltatások, valamint s szolidáritáson alapuló élelmiszer-ellátási láncok kialakítása.

20 szerb és 20 magyar gazda ausztriai tanulmányúton vehet részt, azzal a céllal, hogy megismerhessék az innovatív eszközöket és az osztrák jó gyakorlatokon alapuló kiegészítő gazdálkodási tevékenységeket.

A projekt eredményei egy animált videóban összegződnek, valamint létrejön egy webes, többfunkciós platform, amely biztosítja a projekt eredményeinek fenntarthatóságát.

Közlemény:

Ez a sajtóközlemény dokumentum az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósult meg a Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia együttműködési program által. A sajtóközlemény tartalmáért teljes mértékben a KDMFÜ Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. vállalja a felelősséget, és az semmilyen körülmények között nem tekinthető az Európai Unió és / vagy a programot Irányító Hatóságnak állásfoglalását tükröző tartalomnak.

Programme information:

The Interreg VI_A IPA Hungary-Serbia Programme is implemented within 2021-27 European Union financial framework, under the Instrument for Pre-accession Assistance (IPA). On the basis of „shared management system” of the participating countries, Hungary and Serbia, the Programme funds and supports co-operation projects of organisations located in the Programme-eligable area Hungarian counties Csongrád-Csanád and Bács-Kiskun, and Serbian territories: West Bačka, North Bačka, North Banat, Central Banat, South Banat and Srem.

The Programme helps the development of the stable and co-operating region and the overall quality of life in the border region. It enables economic collaboration of orgaisations from the two countries, nurtures the common identity, and cultural and historical heritage of the border region and contributes to to its environmental susutainability and safety.

For more information, please visit www.hungary-serbia.eu