- Ez az esemény elmúlt.
Fenntartható vidék – Helyi érték, helyi termék a Dunakanyarban I/2
Időpont: 2015. szeptember 16. 14.30 – 18.00
Helyszín: KISOROSZI, (kép forrása: tizdolog.hu)
Beszélgetés, fórum arról, hogyan élhetünk együtt jobban kisvárosainkban, falvainkban, a
Dunakanyari Pilisi térségben
Rendező: Budapest Környéki Népfőiskola Szövetség
Szervező: Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet
Védnök: Winkler Sándor Józsefné Csobánka község polgármestere
Támogató: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
Rövid összefoglaló: Az MNVH támogatásával a Budapest Környéki Népfőiskola Szövetség és a Dunakanyar-Pilis Helyi Termék Szociális Szövetkezet közösen öko-termelési és helyi termék piac témákban több alkalommal rendezett már konferenciát a Szentendrei szigeten.
Az idei rendezvények célja a Dunakanyarban a tájra jellemző, minőségi kézműves – nem csak élelmiszer -helyi termékek, termelők termelésének értékesítésének segítése. Ennek érdekében tartjuk fontosnak Budapest agglomeráció hatásainak elemzését, és itt – Magyarország egyik legfontosabb kultúrtájának – a hely értékeihez méltó minőségi turizmusnak is megfelelni képes helyi gasztronómia termelőinek és a tárgyi kultúra alkotóinak a támogatási formáinak keresését, illetve a folyamatot szolgáltató szervezetnek megerősítését.
Ezek a fő témái a általunk szervezett két fórumnak (Csobánka; szept. 9., Kisoroszi; szept. 16.)
és a záró konferenciának (Pomáz szept. 30. )
14.30 Regisztráció
15.00 Házigazda szervező bevezetője Nagy Júlia, – elnök BKNSz
Nyitrai Zsuzsa, – ig. elnök, Dunakanyar-Pilis HTSzSz
15.10 Megnyitó (védnöki) előadás Nádasdy-Csontos Elek polgármester
15.20 Téma 1. A táj és a települések kapcsolatai, kooperáció és integráció a helyi termékek minősége és piaca érdekében Előadó: Horváth Zoltán, az Ister-Granum ETT helyi termékek programjának vezetője
15.30 Téma 2. A Sziget, mint táj és a helyi gazdálkodók lehetőségeinek korlátainak elemzése Előadó: Nyitrai Ákos, vidékfejlesztő
15.40 Témák kidolgozása 4-6 fős asztaloknál:
1./ A Sziget és tágabban Dunakanyar, mint helyi termék piac sajátos jellemzői
2./ A termék, a piac, a termelő viszonya és egymásra utaltsága
3./ A helyi piac szerepe (minden településen legyen REL)
4./ A Dunakanyar, mint helyi érték, helyi termék és turizmusa
16.30 Konzultáció Előadó: Dr. Major Ágnes, Kislépték Egyesület FB elnöke
17.10 Konferencia zárása, témavezetők összefoglalója
17.20 Fogadás – A Dunakanyar-Pilis HTSzSz helyi termék bemutatója és kóstoltatás