A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete 2016-ban 7 helyszínen rendez szakmai fórumot a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával. A szervezők a változtatás jogát fenntartják, a részletes programok a későbbiekben honlapunkon programonként kerülnek véglegesítésre.
Tervezett programok
1. 04 16 Domoszló – FALUSI VENDÉGASZTAL és TÁJÉTEL kínálás szabályai és támogatási lehetőségei – szakmai fórum
Előadók: Szabadkai Andrea – vendégasztal szabályai, VP támogatás, lakossági kínálás. Védjegyek.
Zala Andrea, FATOSZ – Jó higiéniai gyakorlat,
Gyurkó Béla FATOSZ, falusi szállásadó, vidékfejlesztő – HÍR és gasztroturisztikai lehetőségek a térségben.
2. 04 28 Budapest, – A Herman Ottó Intézet és a Kislépték Egyesület közösen megrendezi a hulladék gazdálkodás és a helyi közösségek szerepe – szakmai fórumot
09.15- regisztráció
10.00 10.10 megnyitó, köszöntő
10.10-10.30 – HULLADÉK STÁTUSZ megfogalmazásának szükségessége
10.40 – 11.00 Élelmiszer pazarlás, a felesleg jelenlegi felhasználási lehetőségei lakossági szinten, és jövőbeni módosítási lehetőségek (lejárt szavatosság, ki nem szolgált ételek, moslék)
11.20 – 11.50 Állati melléktermékek és a kézműves termékelőállítás
13.10- 13 30 – Környezetvédelmi termékdíj és a kézműves termékelőállítás
13.45- 14.05 Retextil és LOMI – tények és javaslatok a szabályozás területén.
Javaslat elemző és alkotó panelek
2 párhuzamos panel (word cafe)
– Hulladék státusz, Retextil, lomi, környezetvédelmi termékdíj
– Állati melléktermék, Éllemiszer
3. 05 22 Oszkó – FALUSI VENDÉGASZTAL és TÁJÉTEL kínálás szabályai és támogatási lehetőségei – szakmai fórum
A hagyományosan megrendezett Orbán-napi hegyi vigadalom rendezvény keretében,
Előadók: Szabadkai Andrea – vendégasztal szabályai, Védjegyek, VP támogatás, lakossági kínálás.
Zala Andrea, FATOSZ – Jó higiéniai gyakorlat,
Inzsöl Renáta – HÍR és gasztroturisztikai lehetőségek a térségben.
REL képzések a VP-ben.
4. 05 28 Füzesgyarmat – FALUSI VENDÉGASZTAL és TÁJÉTEL kínálás szabályai és támogatási lehetőségei – szakmai fórum
A hagyományosan megrendezett Füszeresek és Kézművesek Vására rendezvény keretében,
Előadók: Szabadkai Andrea – vendégasztal szabályai, VP támogatás, lakossági kínálás.
Zala Andrea, FATOSZ – Jó higiéniai gyakorlat,
Gergely Mária – Védjegyek. és HÍR és gasztroturisztikai lehetőségek a térségben.
REL képzések a VP-ben.
5. 06 10 Csongrád- Halász mesterség hagyománya mint turisztikai lehetőség – szakmai fórum
Az óvárosi halászházakkal és holtágakkal, népszerű tiszai turisztikai kínálattal rendelkező városban rendezzük meg a szakmai fórumot a turisztikai célú halászati mesterség végzés értelmezéséről. Valljuk, hogy a Szellemi Kultúrális Örökség címet is elnyerő Al-Dunai Hagyományos Halászathoz hasonlóan a tiszai hagyományos halászat is rendelkezik ilyen örökséggel, helye van az értéktárban. A térség szelíd, öko-, és aktív turisztikai ptenciálnöveléséhez elengedhetetlen a mesterség (fonott, és szőtt kisvarsa, tapogató, kör dobóháló, puttyogtató…) turisztikai termékként való élő művelése, ahol maga a mesterség kipróbálása jelenti a terméket. A szakmai fórumon feltárjuk a jogi akadályokat, a potenciálok kihasználásának lehetőségeit (pl. archiv amatőr és szakmai fotó és kisszerszámos halászati eszköz kiállítás, gasztronómia, kézművesség, csónakkészítő, háló és fűzfa tárgy készítők lehetőségei), és javaslatokat fogalmazunk meg.
Résztvevők min. 50 fő: Tisza-menti horgász egyesületek, tájház és múzeumi szakemberek, térségi civil és LEADER stervezetek, lakosság, valamint a döntéshozói és szakmai szervezetek.
A rendezvényt tematikus kiállítás kíséri tárlatvezetéssel a Tari László Múzeumban a témával kapcsolatos témában, fotókiállítással és eszköz bemutatóval.
Előadók felkérés alatt: Szellemi Kulturális Örökség Intézet szakembere, és az Al-Dunai örökség szakértője,
Szabadkai Andrea- A hagyományos tudás mint helyi termék,
Illés Péter: Csongrádi örökségek és lehetőségek –
6. 09 28 Hajduböszörmény – Civil tevékenység, közösségi vállalkozás a helyi termék témaköréban – szakmai fórum
Alaptevékenység és vállalkozói tevékenység különválasztása a helyi termék témában még nem eléggé ismert, és körüljárt. A fórummal civil szervezetekkel és könyvelőkkel szakértőkkel együtt beszéljük át a lehetőségeket, fogalmazzuk meg az alapszabály szükséges tartalmi elemeit, ha a szervezet ilyen tevékenységet végez. Ehhez a Civil Információs Központ szakembereit is meghívjuk.
Témák: Piac szervezés, bevásárló közösség szervezés, hagyomány őrző ételkészítési tevékenység és a termék megismertetése, kínálása,, jótékonysági akciók szervezése, táboroztatás, közösségi események.
Tervezet témaelőadások, jó példa bemutatás:
Dr. Nagy Imre – Civilek a lakóhelyért Egyesület,
Vágvölgyi Gusztáv – Civil és Közösségi vállalkozások
Szabadkai Andrea és Dr. Major Ágnes – Jogi lehetőségek,
Civil Információs Központ – GYIK és problémák a pályázati elszámolásokban a helyi termék területén.
Az előadások, példák után kérdések téma felvetések következnek a résztvevőktől, majd kiscsoportos word cafe szakértői asztalokkal.
A szakértők az előadók és Dr. Major Ágnes: Szervezeti formák, Letét,
Horváth János – Adó és Jövedéki szakértő,
Kujáni Katalin és Dene Orsolya – REL és VP támogatások a civil szervezeti lehetőségei.
A munkát Civil munkajogi szakértő és könyvelők is segítik
Önkéntesek segítik a lebonyolítást. A szervezéssel egy fő helyi megbízottat bízunk meg.
A Helyi civil Egyesület tagjai önkéntes munkával HÍR -es süteményeket készítenek kóstoltatással.
7. 11 26 Nyíregyháza
A Kosár közösség szervezők és az Inspi-Ráció Egyesület és a Polyán Egyesület a termelők részére egy szakmai ismeretátadási sorozatot indított, mely ismeretek nem terjednek ki a vendégasztal, a hagyományos disznóvágás, és a HÍR támogatási lehetőség ismereteire. Ezt szeretnénk a térségben pótolni a nap első felében.
Előadók: Szabadkai Andrea – vendégasztal és disznóvágás szabályai, lakossági kínálás. FM – HÍR és gasztroturisztikai lehetőségek a térségben, védjegyek, VP támogatás.
A KISLÉPTÉK EGYESÜLEt munkáját és szakmai programját a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.