Egyeztetést kezdeményeztünk őstermelői adózás témában!

2021. január 27., szerda

A Kislépték Egyesület eljuttatta kérdéseit az Agrárminisztérium felé, és a NAK vezetősége felé, és a Kistermelői Alosztály felé, valamint a NAV felé az őstermelői adózás vélhetően tisztázatlan kérdéseiben. Szakértői egyeztetést kezdeményezett az Egyesület. Az Egyesület RÉGÓTA szorgalmazza a vidéki megélhetést segítő diverzifikációs tevékenységek (pl. agroturizmus) kedvezményes őstermelői adózás ösztönzését (alapszabályban is). Ehhez Nemzetközi jogi jógyakorlatokat is gyűjtöttek a H2020 BOND projekt keretében (lásd ITT) (valamint ITT).  Az Egyesület álláspontja az, hogy a magas színvonalú és sokszínű élménybirtokok, nyitott porták létrejöttét, így a magélhetés segítését, a hazai színvonalas agroturizmust ősztönözni kell. Erre rengeteg nyugat-európai példa van már.

Az edddig nyilvános útmutatókban, vagy fizetős adózási előadásokon elérhető értelmezések sok kérdésben még nem tiszták. Ezekben a kérdésekben kezdeményezett az Egyesület egyeztetést.

Mely kérdések ezek? Pár példa a 8 oldalas észrevétel listából:
1.) Az őstermelői tevékenység fogalma azon belül a sajt alapanyag feldolgozás, és a kiegészítő tevékenység fogalma abban az élelmiszer feldolgozás egymást zavaró fogalmak.
A NAK útmutatóban ugyan ez szó szerint és példákkal is „tisztázott”, de értesüléseink szerint más hatóság erről nem így vélekedik (mert nem jogilag szabályozott, csak útmutatóban leírt):
– a kiegészítő tevékenység termék feldolgozása a „nem saját gazdaságból származó mezőgazdasági termékből élelmiszer előállítása”
– A kistermelői mennyiségig a saját termék feldolgozás a mező-, erdőgazdasági tevékenység MELLETT („TOVÁBBÁ”) 100% óstermelői adózás sorába tartozik.

Hallottuk könyvelőktől hogy fizetős online NAV előadásokon sajnos a problémás kiegészítő tevékenység fogalom alapján azt mondják, hogy: a kistermelői termékfeldolgozás csak az alaptermék értékesítés (bevétel) 25%-ig lehetséges őstermelői adózással. (?)
Ha igaz, akkor azonnal ezt jelezni és tisztázni kell, mert ez nem volt cél, és így a MEGÉLHETÉS és helyi termék ösztönző cél az ellenkezőjére fordul….
EGY SZILVALEKVÁR főző nem ad el szilvát! (A Szatmári szilvalekvár nemzeti érték és tagállami bejegyzett hagyományos árujelzős termék)
Pl.: 100 kg szilva eladás = 20 000 Ft.
50 üveg (100 kg szilvából) lekvár = 150 000 Ft.
0 kg szilvaértékesítés esetén 0 db lekvárt értékesíthet (25%) (tehát nem értékesíthet lekvárt)???
100 kg szilva eladás (20 000 Ft bevétel) mellett 1,5 üveg lekvárt (5000 Ft) értékesíthetne csak (=25%)??
Tehát az a kérdés, hogy jelen értelmezés szerint, őstermelői adózással adózhat a szilvalekvár készítő kistermelő akkor is, ha nem ad el (miért adna) szilvát?

2.) Kistermelői vendégasztal, valamint egyéb vendéglátás az agroturizmusban

KÉRDÉS: Amennyiben tisztázódik a jogalkotói akarat szerint a kistermelői termékfeldolgozás őstermelői adózása, úgy a kistermelői vendégasztal (helyben fogyasztás) is ide tartozik-e 100% őstermelői adózással?

25% arány betartásával őstermelői adózással adózhat-e az agroturisztikai szolgáltaó étkeztetés esetén (vásárolt alapanyag)?

3.) Mi tartozhat az őstermelői adózás szempontjából az agroturisztika szolgáltatásba (25%)? Példák a dilemmákról (mi támogatnánk ezeket)

Nyitott portákon:
– szénafürdő (példa Ausztriából).
– juhokat tartó gazda a „városi” puliknak (gazdájuknak) kínál terelő ösztön előhívó kutyaiskolát. …
– dézsafürdő illatos virágszirmokkal, fűszernövényekkel, vagy tejjel+mézzel.
– Csapatépítő tréning vagy családi, baráti társaságoknak élmény programok a gazdaság szolgáltatásában: szüreti rendezvény, disznóvágás, lőcsös szekér húzás, kukorica labirintus,

Szállásadás:
a) falusi szállásadás? (5000 fő alatti település)
b) magán szállásadás (a gazdaság pl. 20 000 fős mezővárosban van)
c) horgász lak?

Egyéb:
d) Nyílt nap, pl. „gyümölcs oltónap” vagy sajtkurzus, /
e) vályogtégla készítés, kemence építés bemutató? népi építészeti nap -? /
f) egyéb mesterség bemutató?
g) Lovaskocsizás (traktorozás?)
h) rekreációs lovagoltatás, lovastúra?
i) gyógynövénytúra? Gomba program?
j) horgászat, csónakázás (van tava, vagy turist horgász jeggyel tó nélkül is?)
k) Wellness? (pl. a mézmasszázs…..)
l) szálláshelyi vagy nyitott porta – pl. élménybirtok borászat – étkeztetés vásárolt alapanyagból? (a borkóstoló mellé)
m) SZOCIÁLIS FARM SZOLGÁLTATÁS (iskolásoknak vagy fogyatékosoknak vagy sérülteknek rehabilitációs jelleggel) KÜLÖN EU főcsapás már! http://szocialisfarm.hu/hirek/tanulmany
n) termelői termékek a kozmetikában ÉLMÉNY NAP (uborka + joghurt pakolás, körömvirág krém, mézmasszázs…,

4.) Kézműves és egyéb tevékenység
Mi tartozhat az őstermelői adózás szempontjából a kézműves vagy melléktermékből nem élelmiszer célú termékelőállítás körébe (25%)?
a) Virágkötészet?
b) Fűzfa vesszőkosár …. (gyűjtésből?) – vagy ez 100% őstermelői bevétel is lehet?
c) Kerámia termék?? (agyag)
d) Tejes szappan??? (tej és zsiradék mellet kémiai anyagok is kellenek hozzá….
e) Körömvirág krém (zsírból), mézes, propoliszos ajakbalzsam ???
f) biomassza energia értékesítése?
g) napelem energia értékesítése?

5.) Saját gazdaság
Az Szja trv korábban kitárt arra, hogy saját gazdaság fogalmába a gyűjtési jogosultság is beletartozik. Most a fogalomból ez a kitétel hiányzik.
Ugyanakkor a Csg tv VÉGREHAJTÁSI rendeletében ott van a nyilvántartásba vételi adatok között:
Sőt a kistermelői rendeletben is szerepel (1. Melléklet A 18.).

KÉRDÉS: Tehát őstermelői adózással adózhat-e a gyűjtött növény (állat) értékesítéséből származó bevétel után a gazda?

6.) Horgászat- vendégasztal
Kistermelői rendelet 1.sz melléklet A)
13. Hal értékesítés évi 6 000 kg (saját tógazdaság)
A vendégasztal ettől eltérhet ( –e?) pl. egy jó halászlé felszolgálása (nemzeti örökség). Jogértelmezésünk szerint (EZT KEVESEN TUDJÁK) a kistermelői rendelet szerinti vendégasztalon való jogszerű horgászattal kifogott halételből az ételkínálás (értékesítés) lehetséges. (2013. évi CII. törvény 58. § 5 )

Kapcsolódj be, támogasd a munkánkat LEGYÉL TAGUNK! Jelentkezés ITT: https://kisleptek.hu/kapcsolodj-be/

A Kislépték Egyesület a Családi gazdaságok Nemzetközi Évtized hálózat hazai képviselője. Valamint a REL HUB vezető a Smartchain projekt keretében. #Smartchain

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 773785.