Kutatás a fenntarthatóbb fogyasztásról – A CUES projekt bemutatása

2024. október 30., szerda

A fogyasztók számára a „fenntartható élelmiszerfogyasztás” mindaddig csak egy nehezen értelmezhető kifejezés lesz, amíg nem dolgozunk ki olyan fenntarthatósággal kapcsolatos jó gyakorlatokat, követendő példákat, amelyeket a mindennapi életükbe be tudnak építeni.

A 2024 márciusában elindult 48 hónapig tartó CUES projekt célja, olyan kulturális, az élelmiszer-lánc működésére és a szakpolitika döntésekre ható intézkedések kidolgozása, amelyek segítik a fogyasztókat a fenntarthatóbb fogyasztási gyakorlatok kialakításában. A CUES projekt a környezet, a társadalom és a gazdaság számára egyaránt előnyös, fenntarthatóbb élelmiszerrendszer iránti sürgető igény kielégítésére szolgáló a hármas változás előmozdítását tűzte ki célul. A kultúrát, az élelmiszer-értékláncot és a szakpolitikát érintő olyan változásokra van szükség az élelmiszerrendszerben, amelyek révén a fogyasztók számára a fenntartható élelmiszerek lesznek kívánatosak.

A CUES kilenc beavatkozást és egy sor szakpolitikai párbeszédet dolgoz ki többszereplős részvételi megközelítéssel. Ez az innovatív megközelítés túlmutat a legmodernebb módszereken, mivel foglalkozik az élelmiszerrendszer tényezőinek összetett kölcsönhatásával és aktívan bevonja a fogyasztókat, az élelmiszer-értéklánc szereplőit és a politikai döntéshozókat. A CUES által kifejlesztett tanulási közösség, kommunikációs és viselkedésváltoztatási eszköztár célja, hogy megszüntesse a jelenlegi gyakorlat szűk keresztmetszeteit a fogyasztók tájékoztatása, motiválása és bevonása tekintetében, és legalább hárommillió fogyasztót érjen el, növelve a fenntartható élelmiszerek fogyasztását.

 Merüljön el a CUES weboldalán, illetve kövesse a CUES-t a Facebookon, a Twitteren (X) és a LinkedIn-en, és maradjon naprakész!