Gomba kerekasztal a REL Expón.

2022. december 5., hétfő

A Felelsős Gasztrohős a CO-FRESH projekt hazai tagjának, a Pilze-Nagy Kft-nek a közreműködésével és támogatásával 2022 október hónapban bonyolította le a „Terítéken: a gomba” elnevezésű kampányát azzal a céllal, hogy a fogyasztók minél szélesebb körében megismertesse a gomb fogyasztásban rejlő értékeket, kihívásokat. A gomba az egyik legrégebbi táplálékforrásunk, amelyre napjainkban, mint a jövő új fehérjeforrásaként is tekintünk.
A “JUSSUNK ALTERNATÍV FEHÉRJÉHEZ! NEM NÖVÉNY, NEM ÁLLAT, HANEM GOMBA” címet viselő szakmai program keretében megrendezett kerekasztal beszélgetés során egyrészt arra kerestük a választ, hogyan lehet friss gombát környezetkímélő csomagolási módon eljuttatni a fogyasztók számára. A beszélgetés másrészt arra fókuszált, hogy milyen kincseket, kiaknázott és még kiaknázatlan lehetőségeket rejt a gombák világa a táplálkozásunkban, a turisztikában, az élelmiszer előállításban.

A gomba kerekasztal résztvevői:
• Somosné dr. Nagy Adrienn, Pilze-Nagy Kft.
• Kiss-Szabó Eszter, Felelős Gasztrohős,
• Vrancsik Tibor, Erdőkert,
• Sebestyén Tibor, Ökosys Zrt,
• Szegedyné Fricz Ágnes, Kislépték Egyesület, moderátor,

Kiss-Szabó Eszter kiemelte a Felelős Gasztrohős gombakampányában elért eredményeket. Az online kampányban és a vendéglátóhelyekkel közösen szervezett termékbemutatók során fel tudták hívni a fogyasztók széles körének a figyelmét arra, hogy milyen sokszínű szerepet tölthet be a gomba a napi étkezésünkbe, milyen egészség megőrző tulajdonságokat rejtenek termesztett és vadontermő gombák. A gombák vásárlásával, tárolásával kapcsolatos hasznos információk, valamint számtalan recept került megosztásra a kampány során.
dr. Nagy Adrienn részletesen ismertette, hogyan a CO_FRESH projekt tagjaként a gombakampány során számtalan hasznos, gyakorlati ismereteket sikerült a fogyasztók számár eljuttatni az online kommunikációs csatornákon keresztül. A friss gomba fogyasztás növelésének egyik módja, ha a fogyasztókat megtanítjuk hogyan kell és meddig szabad a friss gombát a vásárlás után tárolni, új recepteket, konyhatechnológiai megoldásokat mutatunk be.
A vadontermő gombáknak évezredes múltjuk van az emberiség táplálkozási, gyógyászati kultúrájában. Vrancsik Tibor gombaszakellenőr, nem csak gyűjti az erdei gombák az erdei gombákat, hanem igyekszik minden fórumot kihasználni a vadontermő gombák felhasználásának népszerűsítésére. Az elmúlt évek népszerűsítő kampányainak köszönhetően a szarvasgomba újra kezdi visszanyerni a régmúltban betöltött helyét a magyar gasztronómiában. Véleménye szerint az erdei vezetett túrák, a szarvasgomba „vadászatok” új turisztikai lehetőséget biztosítanak. Az erdő-mező természeti értekéinek bemutatásával lehet mellet a vendégek/fogyasztók ismereteinek bővíteni, felkelteni az érdeklődésüket a gombafogyasztás iránt.
A vendéglátó szakemberek nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel arról, hogy a termesztett gombák mellett a különböző vadontermő gombák pl. vargánya, rókagomba, szarvasgomba stb. milyen sokféle képpen használhatóak fel.

2022. Kaposvár MATE

A CO-FRESH projekt egyik kiemelt célja új megoldásokat találjon a friss bio laskagomba csomagolására. Az elmúlt évek tapasztalati azt mutatják, hogy a friss gomba fogyasztásának másik gátja, hogy a kereskedelmi láncokban sok esetben nincsenek meg a friss gomba árukezelési és tárolási feltételei. A friss gomba a kereskedelemben szinte kizárólag csomagolva kerül értékesítésre a fogyasztók számára. A jelenlegi kereskedelmi gyakorlat alapján elmondható, hogy a friss termékek esetében a legnagyobb környezetterhelés és költséget a csomagolóanyagok jelentik.
Sebestyén Tibor ismertette, hogy milyen lehetőségek vannak a friss-zöldség, gyümölcs és gombatermesztők, a kistermelők, vendéglátók számára, hogy a műanyag csomagolóanyagok helyett környezet kímélő csomagolóanyagokat használjanak a friss termékek és készételek kínálására, csomagolására. Az új csomagolóanyagok csak részben jelenthetnek alternatívát a műanyag csomagolóanyagokkal szemben. Előállítási költségük még sok esetben magasabb. A biológiailag lebomló anyagok csak korlátozottan használhatóak fel friss termékek és folyékony élelmiszerek tárolására. A komposztálhatóság sem megoldott minden esetben. Az elmúlt év kutatási eredményei, valamint a jelenlegi világméretű energiaválság alapján dr. Nagy Adrienn véleménye szerint gazdaságilag és technológiailag is lehetetlen és szükségtelen a friss termékek fogyaszthatósági idejének további meghosszabbítása. A friss gomba esetében a reális elvárás a termékkel szemben, hogy a 3-4 napig őrizze meg a tulajdonságait. Az árukezelései-, csomagolási- és tárolási technológiák fejlesztése során erre kellene törekedni. E mellet kiemelt figyelmet kell fordítani a fogyasztói edukációra: hogyan kell tárolni és felhasználni a friss gombákat.
A kerekasztal beszélgetés felkért hozzászólója Mravik-Galá Laura a Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége Egyesület (CSOMBÉK ) képviseletében elmondta, hogy egyre népszerűbbek már Magyarországon is a csomagolás mentes boltok. A vásárlók, terméktől függően saját, újra használható csomagolóanyagokban vásárolják meg a termékeket. Ez a vásárlási mód nagy mértékben csökkenti a csomagolóanyagok mennyiségét, hiszen az egyszer használatos egyedi csomagolóanyagok mellet nincs szükség gyűjtőcsomagolásokra sem, (pl. kartondobozok, fólia stb.). A bolthálózatban egyre több helyi termék is elérhető a fogyasztók számra. Ennek a vásárlási módnak a növekedéséhez is szükség van egyrészt a fogyasztók oktatására, másrészt a helyi termelők képzésére, támogatására.

A szakmai program helyszíne volt: 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., MATE Kaposvári Campus
Időpont: 2022. november 10. (csütörtök), 09:00 – 15:30

A II. REL EXPO Gomba sarok kiállítói:
Pilze-Nagy Kft. laskagomba termesztő,
Földanya Kincsei, Borgulya Gizella gombaszakértő,
Oriens Gomba Kft. gombatermesztő és feldolgozó,
Figura Attila, gombatermesztő és termékelőállító,
Ökosys Zrt. környezetbarát csomagolóanyagok gyártása és forgalmazása,