Méz-ízbogozó program EREDMÉNYEK

2022. április 14., csütörtök

A Kislépték Egyesület, partnerségben a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesülettel, valamint a Baranyai Gasztrorégióért Egyesülettel, az ASHOKA Ökoszisztéma programjának részeként egy olyan kísérlet megvalósításába fogott a méz piacra jutásának elősegítésére, ami a mézzel bármilyen formában foglalkozók számára izgalmas.
Dr. Kovács Dezső c. egyetemi tanár a projekt ötletgazdája és kezdeményezője.
Kezdeményezés célja olyan kísérlet elindítása és lebonyolítása volt, mely a különböző fajtamézekben levő íz, illat és aromák felismerését és leírását célozza. Ennek révén megteremtődik a hétköznapi gyakorlatban is alkalmazható megfelelő szókészlet és kifejezésgyűjtemény hivatásos kóstolók (sommeliere-k), méhészek, szakácsok közreműködésével. Az egyes mézeket kifejező ízek, aromák megnevezésével a fajtamézek jobb értékesítése is elősegíthető. Szintén előny és pozitív hozadék a gasztronómia szereplőinek – éttermek, büfék, bisztrók stb. valamint szakácsok, cukrászok, pincérek – tájékoztatása a kísérlet eredményeiről, valamint a fogyasztók beavatása e folyamatba.

A program során létrejött szó-, és kifejezésgyűjtemény  letölthető ITT.

Édeskömény méz
édeskömény méz

Természetesen az itt látott eredmények az adott kóstoló eredményei. Több kóstoló program az eredmények pontosításához nagyban hozzájárulhat.

A programhoz kifejlesztett kóstoló ÉRTÉKELŐ lap letölthető ITT

A program tanulságából született Méhlegelő adatgyűjtő lap letölthető ITT.

A teljes program eredményeit részletesen az alábbi szakmai anyag tartalmazza: LETÖLTÉS.

Élményparaszt Programjainkon interaktív módon is bemutatjuk az eredményeket!

Köszönjük az ASHOKA támogatását; köszönettel tartozunk Dr. Kovács Dezsőnek, a mézeket felajánló gazdáknak, a kóstolást elvállaló szakembereknek, és partnereinknek: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesületnek és a Mecseki Mézeskörút tagjainak, valamint a Baranyai Gasztrorégióért Egyesületnek, Tóth Attilának és Müller Nándornak a videós élménybeszámolókért.  Képre kattintva is megtekinthető.

Videó méz ízbogozó
mézek