Méz – ízbogozó – Méz-sommelier kísérlet

2021. november 22., hétfő

A Kislépték Egyesület, partnerségben a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesülettel, az ASHOKA  Ökoszisztéma programjának részeként egy olyan kísérlet megvalósításába kezd a méz piacrajutásának elősegítésére, ami a mézzel bármilyen formában foglalkozók számára izgalmas lesz. Dr. Kovács Dezső c. egyetemi tanár a projekt ötletgazdája és kezdeményezője. E projekt előzménye Baranyában a Mecseki Mézes Körút volt, mely a helyi méhészeket és a közvetlen méz értékestést próbálta helyzetbe hozni.  www.mecsekimezeskorut.hu

A bor kóstolásának és értékelésének gyakorlatához hasonlóan megkeressük a különféle fajtamézek íz és aroma anyagait leíró szókészletet, valamint létrehozunk egy olyan értékelőlapot, amit a méz ízbogozásakor tudnak majd használni a méz-sommelierek.

A továbbiakban az elkészült szakmai anyagot leteszteljük majd egy terepi program keretében, ugyanis elvisszük azokhoz a méhészetekhez, ahol a tevékenységüket szeretnék mézkóstoló programmal kiegészíteni.

Végül pedig már élesben, a méhészek, agroturisztikai szolgáltatók fogják megvalósítani a mézkóstolót igazi közönség előtt.

A projekt megvalósításának első lépéseként 2021. december 7-én Pécsett tartjuk első Ízbogozó szakmai eseményünket a Palatinus Grand Hotel Bartók termében, ahol szakemberek és sommelierek segítségével állítjuk össze a mézkóstoláshoz megfelelő szakmai anyagot.

A program zártkörű, meghívott szakemberek részvételével valósul meg, azonban sajtónyilvános esemény, tehát a sajtó képviselőinek részvételére is számítunk.

A programmal, a projekt kapcsán megvalósuló szakmai anyagokkal és az előrehaladással folyamatosan jelentkezünk.

A projekt részben az ASHOKA Ökoszisztéma programjának támogatásával valósul meg, melynek egyik célja, hogy teret adjon hazai szereplőknek az ismerkedésre, együtt gondolkodásra és hosszútávú együttműködések kialakítására a hazai agro-ökoszisztémán belül.

A méhek védelme ma globálisan és helyben is megoldandó ügy. Ebben tud segíteni a természetközeli, kisléptékű gazdálkodás is. Így a kis méztermelő gazdák segítése egyben környezetei, és társadalmi pozitív hatást is kiválthat (közjó).
Programunk későbbiekben segítheti a kistermelő méhészek több lábon állását, a diverzifikációt, ezen belül új szolgáltatások, turizmus, élményprogramok kialakítását.