IDÉN ELSŐ ALKALOMMAL – AGROTURIZMUS ÉTELE 2025.

2025. április 16., szerda

Helyszín: Debreceni Egyetem Szolnoki CampusSzolnok, Tiszaliget sétány 14. 

Időpont: 2025. április 26-27.

 Az idei évben első alkalommal kerül megrendezésre az Agroturizmus Étele elnevezésű versenyprogram a „Magyarország étele” rendezvény keretében. Az esemény 2025-ben immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre, amely idén a IV. Magyar Gasztronómia Napja részeként kétnapos rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket.

Az Agroturizmus Étele 2025. verseny a Kislépték Egyesület és az ÉTREND Egyesület együttműködése hívta életre. A termelői alapanyagok felhasználásával készült 3 fogásos versenyműveket és italokat vidékfejlesztési és gasztronómiai zsűri is értékelni fogja a döntőben. Értékelési szempont a konyhatechnológiai megoldások mellett a fenntarthatóság, a kreativitás, a táji jelleg. Aki ellátogat a két napos rendezvényre, megtekintheti a döntőbe jutott ételeket és a Termelői Vásár és Vidékfejlesztési kiállítást. 

A rendezvény megnyitójára 2025. április 26-án, szombaton 09:00 órakor kerül sor, noha a versenyzők már a kora reggeli órákban elfoglalják helyüket a verseny idejére kialakított konyhákban. A megnyitón beszédet mond Franyik Ferenc a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Ifjúgazda Tagozat elnöke és Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke. 

A versenyművek nemcsak kóstolás során mérettetik meg magukat, hanem egy szakmai zsűri által külön is értékelésre kerülnek szombaton 10:00 órától, amelyet az Agrotrend, a program hivatalos médiapartnere által mindenki élőben követhet a hírportál közösségi média felületén. A zsűri kiemelt figyelmet fordít a beérkezett pályaművek agroturisztikai sajátosságaira, a felhasznált helyi termékek arányára, valamint az ételek terroir jellegére. 

A szakmai programok mellett a Kislépték Egyesület főszervezésében, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara társszervezésében a helyi és térségi vidékfejlesztési szereplők és helyi termelők számára Termelői Vásárt és Vidékfejlesztési Kiállítást szervez. A kiállítás nemcsak értékesítési lehetőséget biztosít a termelők számára, hanem egy úgynevezett Gasztroszemlén is részt vehetnek a jelentkezők. A Gasztroszemle célja, hogy a termékek és a maguk a termelők is az értékelési folyamat eredményeként visszajelzést kapjanak termékeikről, valamint értékesítési technikáiról. A vásár szombaton 9:00-17:00 óra között, vasárnap 9:00 és 15:00 között nyitja meg kapuit. 

A díjakról, rendezvényről, a tudományos szakmai konferenciáról bővebben a Magyarország Étele közösségi oldalán és honlapján olvashatnak.