Élménygazda program csirkevágással a Horhos-Völgyben

2025. január 1., szerda

2024 szeptemberében tartotta meg a Kislépték Egyesület a hatodik Élménygazda programját.

A program-sorozat második személyes alkalmán csak az élményeknek és a tapasztalatok begyűjtésének éltünk. Az egész napot Tardonán, a Horhos-Völgyi Ökobirtokon töltöttük Gulyás Annánál és Kaczkó Dánielnél. A bükki dombságban elhelyezkedő Natura 2000 védettség alatt álló kaszálókkal, legelőkkel és vizes élőhelyekkel gazdagított területet nem véletlenül választották lakhelyként és gazdálkodásuk helyszíneként a fiatalok.

A regeneratív (megújító) gazdaság, és etikus állattartás alapszemlélet náluk. Tevékenységüket összhangban végzik a természettel, hogy az képes legyen megújulni, gazdagodni, és ezzel hosszú távon életteret, haszonvétet biztosítani számukra és a természet más élőlényei számára.

Anna és Dani a Nappal kelnek, azaz a birtokon a reggel és a munka 5-6 órakor indul. Bennünket 9:00 órakor már előkészített helyszín és finom falatok, szörpök, házi tej, és egyebek vártak. Indításként a házigazdák röviden bemutatkoztak valamint a birtokról is meséltek.

Először Anna vezetett végig a birodalmán, ami a baromfik számára igazi kánaán. Hallhattunk a szabadtartású húscsirke és tojótyúk tartás praktikáiról (tartási körülmények, fajtaválasztás, vágás – amit maga csinál). A terepi ismertető alatt eltotyogtak a zöld füvön mellettünk a rikító fehér tollú libák, amely idilli élmény volt.

Horhos-Völgy

A délelőtt az élménynek, vagy a csirkevágás és feldolgozás programnak volt szentelve. A baromfival sokan csak a boltok pultjain találkoznak, egyre messzebb kerülünk a tudatos élelmiszer fogyasztástól, az élelmiszer önellátástól, így a növényektől, állatoktól., ezért is tartjuk fontosnak a hasonló események szervezését. A résztvevők izgatottan várták a programot. Van, aki kislányként már szüleivel kopasztott, bontott már (a szülők által levágott) csirkét. De hogy is volt az? Hogyan lehet ez vonzó nyitott porta program?

Kihívás volt az „élmény” csirkevágás, kopasztás és bontás program megszervezése, ami egyben házigazdánk, Anna régi álma is volt, ami valóra válhatott.
Minden résztvevő hasznos ismeretekkel gazdagodott, és csodás csapatépítő élményben lehetett részünk. Még annak is életre szóló élmény volt (többen voltak), aki úgy jelentkezett a programra, hogy a csirke levágását nem vállalják. Ez a helyszínen megváltozott, hiszen minden résztvevő vágott csirkét aznap. Amelynek megvan a technikája, és ha szakszerűen kivitelezik, akkor könnyedén és gyorsan el lehet végezni, ahogy Anna megmutatta. Megtudtuk azt is, hogy a tyúkot felemelve, lábánál fogva, ha a hasát a combunkhoz érintjük, nem kapálózik, nyugodt marad, ami a befogásnál, vagy a ládákból való kiemelesnél fontos praktika lehet.

A csirke kopasztás is tud olyan közösségi élmény lenni, mint a kukoricamorzsolás hajdanán. Ritkán kopaszt(ott) baráti társaságban az ember, pedig közösségben ez is élmény.

A fedett szín alatt elhelyezett nagy bontó asztalnál az egész csapat elfért. Minden résztvevő kaphatott speciális bontó kést, hiszen a házigazdák is azt vallják, hogy jól, csak jó szerszámmal lehet dolgozni. Volt csattogó késfenő is azoknak, akik maguk hozták a késüket. A megfelelő öltözet is adott volt, ugyanis köténnyel, hajpánttal, hajhálóval felszerelkezve látott munkának a csapat.

Anna lépésről lépésre mutatta a csirkebontás fortélyait és eszközeit. Miután mindenki végzett, készülhetett levesnek való, és rántani való csomagot, amit a helyszínen vákuumfóliás csomagolásba helyeztek a résztvevőknek, ami program végéig hűtőben várta a gazdáját. Van olyan fiatal, aki azóta „szerelmes” lett a csirketartásba és vágásba, úgy gondolja, hogy jövőjének biztos része lesz a gazdálkodás és a csirketartás. Már ezért megérte!

A jó munkát finom ebéd követte, amelyet a Mályinkán található Iszkor étterem biztosította. Az étterem tulajdonosai egyben jó barátai is Annának és Daninak. Luca az Iszkor tulajdonosa is velünk tartott a programon. Az éttermük a minőségi alapanyagokkal, a fenntarthatóság üzenetével és páratlan ízvilággal készített ételekkel messze-földről csábít vendégeket. Anna és Dani termékeiket az étterembe is értékesítik. Egy-egy vágást honlapjukon is meghirdetnek, és röpke idő alatt el is fogy a kínálat. Mindig csak annyit vágnak, amennyit a fenntartható, etikus állattartás elve megenged.

Ebéd után a gazdaságbejárás második része következett (gyepgazdálkodás, legeltetési módszereink, kérődzők tartása, környezet- és vízgazdálkodás, biodiverzitás fejlődése, mezőgazdasági gépek, kütyük, digitalizációs eszközök bemutatása). Bepillanthattunk abba, hogy a szakaszos legeltetéssel tartott Kárpáti Borzderes szarvasmarhák, és a juhok minden időszakban gazdag legelőhöz jutnak, mialatt a már lelegelt gyeprészek megújulnak.

Kárpáti Borzderesek

A széna illata a boglyákban is olyan, mint a frissen szárított gyógytea. A titok a rend kaszálásban, és helyben szárításban van.

széna

Dani elmesélte, hogy birtokukat geográfusok, botanikusok is bejárták. Felmérték a gyepek értékes fajait. Egy, az ÖMKI-vel közös kutatás keretében a szarvasmarhákra olyan szenzort szereltek, amellyel folyamatosan nyomonkövethető, hogy, merre legelnek, milyen állapotban vannak (életfolyamatok, a legelőtől is függő tejelés, stb.) az állatok. Azt is elemezni lehet, hogy gyarapodik a gyep fajgazdagsága a szakaszoltató legeltetés hatására.

A nap végén csirkecsomagokkal és élményekkel gazdagodva tért haza a csapat.

És ez még csak a mese kezdete. Aki nem hiszi, járjon utána…..

 

A program első élményhelyszíne Miskolcon volt, a Szimbiózis Alapítvány szociális farmján, a Baráthegyi Majorságában. Erről bővebben itt olvashat.

Az Élménygazda programot miis továbbfejlesztjük a visszajelzések alapján. Még több, eltérő tudásszinthez igazodó online workshopot tervezünk, melyekből mindenki kiválaszthatja, ami neki szükséges és tetszik. A jogszabályok részt is ketté osztjuk, egyik az alapok (annak, aki még termelőként most indul), és ezt követi az étkeztetés és turisztikai programszervezés szabályainak bemutatása. Így mindenki elegendő és hasznos információhoz juthat. A tervezés, az élményötletek is a programban maradnak, és több csoportmunkára lesz idő. Legközelebb is tervezünk 2 illetve 3 napon személyes, terepi élményprogramot.

Következő programfelhívásunk nemsokára (tavasszal közzétesszük) a program aloldalán olvasható.
Addig is iratkozzon fel hírlevelünkre!
és kövessen bennünket Facebook és Instagram csatornáinkon!